Tomáš Masaryk túži štartovať už tento rok na US Open

Nášmu tenistovi na vozíku Tomášovi Masarykovi v skupine Quad skutočne ide karta“. Rozumne využíva sériu turnajov v Európe i Ázii a trpezlivo zbiera cenné body, potrebné na postup v svetovom rebríčku ITF. Podľa jeho aktualizácie zo dňa 26.6.2023 figuruje na 12. mieste v dvojhre a na 10. mieste v štvorhre. Sú to fantastické čísla, ktorým sa doposiaľ žiadny slovenský tenista na vozíku historicky nedokázal priblížiť a to ešte Tomáš Masaryk vo svojom výkonnostnom raste určite nepovedal posledné slovo. Minulý týždeň opäť štartoval na ďalšom dobre obsadenom turnaji série ITF 2 TOYOTA OPEN INTERNATIONAL 2023. Turnaj s dotáciou 25.000 € sa konal na ostrove atlantického pobrežia Francúzska Île de Ré.

Za 5 dní na turnaji odohral 7 zápasov, čo bol maximálny počet vystúpení, aký sa dal v rámci turnaja absolvovať. „Som spokojný s tým, čo som vo Francúzsku dokázal v 32 stupňových horúčavách odohrať. Chýbal už len kúsok šťastia vo finálových zápasoch v dvojhre a štvorhre a bol by som spokojný maximálne“ zdôveril sa nám po návrate z turnaja náš tenista.

V súťaži dvojhry Tomáš Masaryk zdolal v 1. kole turnaja mladého 21-ročného Turka Ahmeta Kaplana 6:3 a 6:4. „Bol to náročný zápas, Kaplan bol do kategórie Quad zaradený len minulý rok a hral veľmi dobre. Bolo preto pre mňa veľmi dôležité zvládnuť ho a postúpiť do druhého kola turnaja“ komentoval svoje úvodné vystúpenie na turnaji Tomáš Masaryk.

V druhom kole už získal potrebnú istotu a tak bola cesta cez Francúza Thomasa Huguenina o čosi jednoduchšia (6:3, 6:1). Semifinále pripravilo pre nášho tenistu ďalšieho kvalitného súpera, zaradeného do kategórie Quad len minulý rok. Takýto hráči bývajú nevyspitateľní, pretože ich postavenie v rebríčku nemusí vzhľadom na krátkosť času zodpovedať ich skutočnej výkonnosti. A Čiľan Diego Perez v semifinálovom zápase s našim reprezentantom tento predpoklad potvrdzoval. Vo vyrovnanom dueli mal však v dôležitých momentoch navrch náš Masaryk a tak po setoch 6:4 a 6:4 vybojoval postup do finále. V tom ho čakal súper, ktorý sa dlhodobo pohybuje v prvej desiatke svetového rebríčka. Kariérne maximum Brazílčana Ymanitu Silvu v svetovom rebríčku ITF je 7. miesto, na ktorom figuroval ešte v auguste minulého roku. „Prvý set finálového zápasu mi nevyšiel, keď som ho prehral 1:6. V druhom som sa dokázal vrátiť do zápasu a po víťazstve 6:2 rozhodoval o celkovom víťazovi tretí set. A hoci výsledok 2:6 tomu nenasvedčuje, celý set sme so Silvom hrali dlhé a náročné výmeny, pričom veľa krát mi pri zakončení chýbalo iba trochu toho povestného šťastia. Ale 2. miesto v kvalitnej konkurencii a ďalšiu slušnú porciu bodov do svetového rebríčka určite beriem.“ zhodnotil s úsmevom svoje vystúpenie v dvojhre náš reprezentant.  

V súťaži štvorhry bol vo Francúzsku spoluhráčom Tomáša Masaryka mladý 21 ročný Brit Gregory Slade (aktuálne 13. v svetovom rebríčku v dvojhre i štvorhre).  V prvom kole si poradili s dvojicou Edstrom (SWE)-Green (GBR) 6:1, 6:2. Veľmi podobný priebeh malo i semifinále, v ktorom dokázali zdolať aj Francúzov Huguenina s Michelom rovnakým pomerom 6:1 a 6:2.

Vo finále štvorhry sa tak stretli s dvojicou Perez (CHI)-Silva (BRA) a Tomáš Masaryk mal príležitosť oplatiť Brazílčanovi prehru z finálovej dvojhry. Prvý set tomu aj nasvedčoval, keď ho s Britom získali vo svoj prospech pomerom 6:3. Súperi však predviedli v druhom sete húževnatý výkon a vyrovnali na 1:1 (3:6).  V match-tiebreaku to už bola lotéria, ktorá lepšie sadla hráčom súpera a po prehre 2:10 si tak náš reprezentant pripísal 2. miesto aj v súťaži štvorhry.

„Celkovo to bolo z môjho pohľadu vo Francúzsku veľmi dobré vystúpenie. Aj keď mi v súťaži štvorhry opäť chýbal len krôčik k turnajovému prvenstvu, veľmi dôležité kvalifikačné body sú doma. Mojim najbližším cieľom je preto kvalifikovať sa na Grand Slam US Open 2023, ktorý sa bude hrať v septembri v New Yorkuuzavrel rozhovor Tomáš Masaryk.

Po finále dvojhry so svojim premožiteľom Brazílčanom Silvom

Foto: archív Tomáš Masaryk