V Podgorici séria päťsetových drám a dve medaily

V Podgorici pokračuje stolnotenisový turnaj Montenegro Para Championships 2023, pričom v piatok 5. mája 2023 vyvrcholila vyraďovacou fázou súťaž dvojhier. V tej sme mali trojnásobné zastúpenie, keď zo svojich skupín postúpili Martin Ludrovský, Boris Trávníček a Peter Mihálik. Keďže rovnako Martin Ludrovský (TT2), tak aj Boris Trávníček si vo svojich základných skupinách počínali suverénne a vyhrali ich, postupovali priamo do semifinále, respektíve v prípade Trávnička v početnejšej kategórii TT4 do štvrťfinále. Peter Mihálik (rovnako kategória TT4), ako postupujúci z druhého miesta v skupine, musel ešte prejsť cez osemfinálový zápas.

V osemfinále Mihálika čakal chorvátsky hráč Spajl a obaja v dramatickom súboji dokazovali, že im nechýba túžba po postupe. Nakoniec rozhodujúci piaty set lepšie zvládol náš reprezentant a nad Chorvátom vyhral 3:2. To ešte netušil, že päťsetová dráma bude na neho čakať aj v nasledujúcom štvrťfinálovom súboji. Tentokrát sa však šťastena priklonila na stranu súpera a tak Peter Mihálik skončil v štvrťfinálovej fáze, keď podľahol Japoncovi Saitovi 2:3.

Boris Trávníček, ktorý v skupinovej fáze neprehral ani set, si musel na ceste do semifinále poradiť v štvrťfinálovom zápase kategórie TT4 s Francúzom Delarqueom. A aj keď mu Francúz zobral prvý set na turnaji, náš reprezentant duel zvládol a postúpil do semifinálových bojov o medaily po výhre 3:1. V semifinále ho čakal premožiteľ nášho Petra Mihálika Japonec Saito. Ten trápil v semifinálovom zápase nášho Trávníčka rovnako ako v štvrťfinále Mihálika, iba s tým rozdielom, že Boris Trávniček Japoncovi vyradenie nášho Mihálika oplatil, a po päťsetovom priebehu Saita porazil 3:2. Bojovnosť a nezlomnú vôľu po víťazstve si Boris Trávníček preniesol aj do finálového zápasu, v ktorom proti nemu stál silný súper Španiel Lopéz. Náš reprezentant musel vyrovnaný zápas otáčať, keď v ňom už Španiel viedol 1:2. Štvrtý opäť veľmi vyrovnaný set však zvládol lepšie a vyhral ho 11:8. Na víťaznej vlne sa už potom udržiaval aj v rozhodujúcom 5. sete a pomerom loptičiek 11:5 v ňom zvíťazil 3:2 a získal celkové prvenstvo v kategórii TT4. Vo finále dokázal poraziť súpera, ktorý je od neho v svetovom rebríčku o desať miest vyššie.

Ešte dramatickejší obrat v semifinálovom zápase sa podarilo urobiť Martinovi Ludrovskému. Ten v ňom čelil smolnému priebehu prvých dvoch setov, keď oba zhodne prehral pomerom 9:11. Ďalšie dva sety ho však dostali späť do zápasu, keď ich dokázal zvládnuť 11:7 a 11:6 a priebeh duelu vyrovnať. V piatom rozhodujúcom sete sa však hralo o všetko a obaja súperi nechceli svoju príležitosť pustiť z rúk. Pevnejšie nervy nakoniec v jeho koncovke patrili nášmu reprezentantovi a tak Martin Ludrovský po výhre 3:2 (12:10 v piatom sete) postúpil do finále. Ak chcel pomýšľať na víťazstvo v turnaji, musel v ňom poraziť svetovú jednotku Francúza Lamiraulta. A hoci v každom sete dokázal s Francúzom hrať viac ako vyrovnanú partiu, nakoniec po setoch 8:11, 10:12 a 10:12 prehral 0:3 a obsadil v kategórii TT1-2 druhé miesto.

V sobotu a nedeľu 6. a 7. mája sa na turnaji hrajú zápasy v súťaži švorhier.

Z dejiska turnaja informoval: Andrej Bardoň

Foto: archív SZTPŠ a SPV