Turnaj Boccia Tatra Cup opäť nesklamal

Hneď niekoľko noviniek a už tradične malebné prostredie Jánskej doliny, úžasná atmosféra, účasť viacerých hráčov európskeho a svetového formátu, aj príťažlivý sprievodný program… To všetko charakterizovalo 8. ročník otvoreného medzinárodného turnaja jednotlivcov, párov a tímov v boccii – Tatra Cup 2024.

V dňoch 12. až 18. júna 2024 sa v športovej hale Alexandra Wellness Hotel v Liptovskom Jáne konal Boccia Tatra Cup 2024 – v poradí už 8. ročník otvoreného medzinárodného turnaja jednotlivcov, párov a tímov v paralympijskom športe boccia. Toto hráčmi obľúbené priateľské športové zápolenie s dobrým menom a už tradične kvalitným hráčskym obsadením je prvým a stále jediným medzinárodným turnajom v boccii, organizovaným na území Slovenska. Jeho pridanou hodnotou je príťažlivý sprievodný program so zámerom organizátora podporovať rozvoj boccie a cezhraničnú spoluprácu komunity ľudí s ťažkým telesným hendikepom, aj príležitosť na ich sociálnu inklúziu a aktívny relax účastníkov.

Turnaj bol otvorený pre hráčov boccie všetkých výkonnostných úrovní bez podmienky medzinárodnej športovej klasifikácie. Novinkami jeho 8. ročníka bolo spolu až 5 súťažných dní, rozšírenie súťažných kategórií o kategóriu BC5, či pilotný ročník medzinárodného turnaja 3-členných integračných tímov v boccii, umožňujúci štart aj hráčom boccie bez športovej klasifikácie. Šlo o úplne prvý medzinárodný turnaj v tzv. „integračnej boccii” v rámci regiónu, ktorý sa  stretol s až prekvapivo pozitívnym ohlasom účastníkov.

Na 8. ročníku turnaja Boccia Tatra Cup sa zišlo spolu viac ako 80 súťažiacich – klasifikovaných aj voľnočasových hráčov boccie z 5 krajín širšieho stredoeurópskeho regiónu (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Chorvátsko) s výraznou prevahou hráčov z krajín V4. Na netradične menšom počte zúčastnených krajín a tiež na neprítomnosti niektorých pravidelných účastníkov podujatia sa podpísalo predparalympijské obdobie. To sa spojilo s nakopením bodovaných BISFed turnajov a súťažnou vyťaženosťou, predovšetkým členov národných reprezentačných tímov. Svoje zohral aj súbeh dôležitých národných turnajov mimo regiónu, kvôli čomu tento rok na turnaji chýbali napríklad hráči z Veľkej Británie. Nič sa však nezmenilo na tradične vysokej kvalite podujatia, ani na jeho úžasnej atmosfére.

Aj napriek vyššie spomínanému sa organizátorovi opäť podarilo do Liptovského Jána prilákať viaceré známe mená európskeho aj svetového formátu. Z domácich hráčov to boli napríklad dlhoroční reprezentanti  Tomáš Král (BC1), Róbert Mezík (BC2), Rastislav Kurilák (BC2), Boris Klohna (BC3), ale aj nastupujúca generácia mladých hráčov ako sú Štefan Bartek (BC1), Samuel Sloboda (BC1), Daniela Drotárová (BC1), Nina Melicherová (BC2) či Ivana Kováčová (BC2), pre ktorých je Boccia Tatra Cup ideálnou príležitosťou na získavanie cenných športových skúseností. Zo známych mien zo zahraničia nechýbali Simona Blažková (CZE/BC1), Vivien Nagy (HUN/BC2), Jarosław Plewa (POL/BC3) či Davor Komar a Anamarija Arambašić (obaja CRO/BC4). Po oficiálnom ukončení súťažnej kariéry špičkového slovenského páru Samuel Andrejčík a Michaela Balcová títo dvaja skúsení reprezentanti Chorvátska jednonačne kráľovali zmiešanej kategórii BC4/5 tak v súťaži párov, ako aj v súťaži jednotlivcov, kde nebolo žiadnym prekvapením výhradne chorvátske finále. Na svojom úplne prvom medzinárodnom štarte sa statočne držal aj mladučký, len 16-ročný poľský talentovaný hráč Marcin Ostrowski (BC3), ktorému v silnej konkurencii ostrieľaných hráčov BC3 len o chlp ušla medaila v kategórii jednotlivcov. V páre so spoluhráčom Jaroslawom Plewom sa mu podarilo siahnuť až na medailové umiestnenie.

Otvorenie kategórie BC5 využili nielen viacerí hráči, ktorí doplatili na zmenu BISFed pravidiel a boli preklasifikovaní z kategórie BC4 do výhradne národnej kategórie BC5, ale aj viacero hráčov už od začiatku zaradených do tejto kategórie, keďže štart na kvalitných medzinárodných turnajoch v bocci bol pre nich doteraz úplne nedostupný. Zároveň vďaka zaradeniu pilotného ročníka súťaže 3-členných integračných tímov do oficiálneho programu turnaja sa organizátorovi podarilo prvýkrát zapojiť do súťažnej časti podujatia aj účastníkov s ľahšími formami telesného znevýhodnenia, ktorí nespĺňajú kritériá na športovú klasifikáciu, či účastníkov s inými  typmi hendikepu. Tento typ oficiálnej súťaže má už zhruba 10-ročnú národnú tradíciu napríklad u našich susedov v Poľsku, ale na Slovensku je prakticky neznámy. Turnaj 3-členných integračných tímov prebehol v réžii maďarského tímu v zložení Kinga Kienle, Gábor Kienle a András Sipos, ktorí sa tak stali historicky prvými víťazmi turnaja v tzv. integračnej boccii v rámci V4 regiónu.

Hlavných sprievodným programom v rámci nesúťažnej športovej časti podujatia boli „Workshopy so Samuelom a Michaelou” otvorené pre všetkých záujemcov o spoločné tréningy a osobné konzultácie „so svojimi idolmi a hviezdami”. Workshopy boli zamerané na skvalitnenie tréningovej prípravy a hernú taktiku klasifikovaných aj neklasifikovaných hráčov a ich vedenia sa po oficiálnom ukončení svojej súťažnej kariéry osobne ujali tí najpovolanejší – špičkoví slovenskí bočisti svetového formátu a viacnásobní paralympijskí víťazi Samuel Andrejčík a Michaela Balcová.

Medailové umiestnenia Boccia Tatra Cup 2024:

Jednotlivci BC1

1. miesto:  Štefan Bartek (SVK)

2. miesto:  Simona Blažková (CZE)

3. mies5to:  Daniela Drotárová (SVK)

Jednotlivci BC2

1. miesto:  Vivien Nagy (HUN)

2. miesto:  Róbert Mezík (SVK)

3. miesto:  Rastislav Kurilák (SVK)

Jednotlivci BC3

1. miesto:  Boris Klohna / as. Michal Kall (SVK)

2. miesto:  Michal Tižo / as. Lukáš Hurajt (SVK)

3. miesto:  Václav Herzinger / as. Krištof Amcha (CZE)

Jednotlivci BC4/5

1. miesto:  Davor Komar (CRO)

2. miesto:  Anamarija Arambašić (CRO)

3. miesto:  Ľuboš Kondela (SVK)

Tímy BC1/2

1. miesto:  Róbert Mezík, Nina Melicherová, Tomáš Král (SVK)

2. miesto:  Rastislav Kurilák, Ivana Kováčová, Daniela Drotárová (SVK)

3. miesto:  Vojciech Lamch, Łukasz Sudoł, Martin Ducký (POL/SVK)

Páry BC3

1. miesto:  Michal Tižo / as. Lukáš Hurajt, Miroslav Bielak / as. Ján Kunik (SVK)

2. miesto:  Boris Klohna / as. Michal Kall, Ľuba Škvarnová / as. Júlia Marušáková (SVK)

3. miesto:  Jarosław Plewa / as. Zbigniew Plewa, Marcin Ostrowski / as. Jerzy Ostrowski (POL)

Páry BC4/5

1. miesto:  Davor Komar, Anamarija Arambašić (CRO)

2. miesto:  Marián Klimčo, Peter Merten (SVK)

3. miesto:  Jiří Marsín, Marek Schmid  (CZE)

3-členné integračné tímy

1. miesto:  Kinga Kienle, Gábor Kienle, András Sipos (HUN)

2. miesto:  Mario Cierpiał, Ilona Orłowska, Daria Tomżyńska (POL)

3. miesto:  Dušan Sotoniak, Martin Tomaško, Marcel Bonk (SVK)

Viac informácií nájdete na webovej stránke projektu www.bocciatatracup.sk.

Zdroj: tlačová správa ZOM Prešov

Foto: ZOM Prešov