Úspešné ukončenie vzdelávacieho programu Športová diplomacia 2023/2024

V piatok, 4. októbra 2024, sa v priestoroch Českého olympijského výboru v Prahe konalo slávnostné odovzdávanie diplomov absolventom vzdelávacieho programu Športová diplomacia pre akademický rok 2023/2024. Tento vzdelávací program, organizovaný Slovenským olympijským a športovým výborom v spolupráci s Českým olympijským výborom a Vysokou školou ekonomickou v Prahe, je zameraný na prípravu odborníkov v oblasti športového manažmentu a diplomacie. Cieľom je posilniť zastúpenie slovenského a českého športu v medzinárodných organizáciách a rozvíjať schopnosti účastníkov, aby efektívne presadzovali záujmy svojich krajín na globálnej úrovni.

V aktuálnom ročníku sa programu zúčastnilo 20 účastníkov, z toho 7 zo Slovenska a 13 z Českej republiky. Medzi úspešnými absolventmi nechýbali ani dve zástupkyne parašportu: Monika Dzuriková za Slovenský paralympijský výbor a Martina Balcová za Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov. Zastúpenie parašportu na vzdelávacom programe Športová diplomacia poukazuje na dôležitosť integrácie športu  zdravotne znevýhodnených nielen do športových štruktúr, ale aj do vzdelávacích programov zameraných na športový manažment a diplomaciu.

Monika Dzuriková si navyše odniesla cenu dekana za najlepšiu záverečnú prácu, v ktorej sa venovala téme inklúzie parašportu do športových štruktúr na národnej a medzinárodnej úrovni. Tento úspech potvrdzuje nielen jej odborné schopnosti, ale aj rastúci význam a odhodlanie parašportu byť plnohodnotnou súčasťou športovej komunity. Sme hrdí na našich zástupcov a veríme, že získané skúsenosti a vedomosti využijú na ďalší rozvoj slovenského parašportu.

Program Športová diplomacia je výnimočnou príležitosťou pre športových profesionálov, ktorí chcú prehĺbiť svoje odborné znalosti a pripraviť sa na budúce výzvy v oblasti medzinárodných vzťahov a športového manažmentu. Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Českým olympijským výborom a Vysokou školou ekonomickou v Prahe plánujú pokračovať v realizácii programu aj v budúcnosti, aby tak prispeli k rozvoju kvalifikovaných odborníkov v oblasti športovej diplomacie, ktorí budú efektívne zastupovať záujmy slovenského a českého športu v globálnych športových štruktúrach.

,,Veľmi sa teším, že našim pracovníčkam sekretariátov Monike Dzurikovej z SPV a Martine Balcovej zo SZTPŠ sa v Prahe podarilo ako prvým úspešne absolvovať štúdium športovej diplomacie. Iba to potvrdzuje, že úspešnosť našich športovcov má silné zázemie v ľudskom potenciále zamestnancov oboch sekretariátov. Obe záverečné práce budú aj pre nás materiálom, čo neskončí založený v skrini našich sekretariátov, ale plánujeme s nimi ďalej pracovať pre zlepšenie športovej diplomacie doma i v zahraničí. Obom srdečne blahoželám a ďakujem za úspešnú reprezentáciu svojich zamestnávateľov“ uviedol predseda SZTPŠ a SPV Ján Riapoš.