Úspešný vstup našich v kvalifikácii SP v tenise na vozíku

Od utorka 21. marca do nedele 26. marca sa dvojica našich reprezentantov v tenise na vozíku Jozef Felix – Marek Gergely zúčastňuje v tureckej Antályi európskej kvalifikácie Svetového pohára družstiev BNP Paribas. V dôsledku pandémie COVID-19 sa Svetový pohár družstiev v roku 2020 nehral, zatiaľ čo v rokoch 2021 a 2022 sa všetky regionálne kvalifikácie spojili počas jedného týždňa vo Vilamoure v Portugalsku a Antalyi v Turecku. Na základe výsledkov si tak 28 tímov zabezpečilo priamu účasť na svetovom pohári družstiev v roku 2023. 

Svetový pohár družstiev BNP Paribas sa často označuje tiež ako pohár Davisa a Billie Jean Kingovcov v tenise na vozíku. Počiatočné podujatie sa konalo v Kalifornii v roku 1985, keď sa ho zúčastnilo šesť mužských tímov.

Naša dvojica Jozef Felix – Marek Gergely bola v rámci prebiehajúcej kvalifikácie v Antályi zaradená do skupiny 4 spolu s družstvami Turecka a Estónska. A hneď vo svojom prvom skupinovom vystúpení boli naši reprezentanti úspešní, keď sa im podarilo poraziť domáce Turecko 2:1. Najprv si Jozef Felix po setoch 6:3, 6:7 a 6:1 poradil s Hakanom Gungorom, následne Marek Gergely porazil Emirhana Topera 6:3 a 7:5. Keďže bolo už po dvojhrách o výhre našich rozhodnuté, rozhodli sa šetriť silami a na štvorhru nenastúpili.

V ďalšom priebehu našej skupiny porazilo Turecko súperov z Estónska hladko 3:0. Na našich tak zostáva zápas s Estóncami, ktorý ešte nemajú v našej skupine ani jednu výhru a v zápasoch s Tureckom uhrali celkovo len 3 gemy. Pokiaľ by sme Estóncov porazili, ako víťazi skupiny 4 postupujeme priamo do semifinále, kde by sme čelili víťazom skupiny 1.  

Našim reprezentantom držíme palce.