V kazašskej Astane s medailovým zápisom Kánová i Riapoš

V kazašskej metropole Astana sa v dňoch 1.-3. marca odohral medzinárodný turnaj v parastolnom tenise s faktorom 20  Astana Para Open 2024. Na turnaji, ktorý prebiehal v ADD Table Tennis Center Astana, štartovalo okolo 150 parastolných tenistov z 19 krajín sveta. Zastúpenie malo aj Slovensko, keď do Astany vycestovali dvaja naši najskúsenejší reprezentanti Ján Riapoš (TT2) a Alena Kánová (TT3). Obaja bojujú o miestenky do Paríža 2024 a preto je určite dobrou správou, že si zo súťaže dvojhier obaja odnášajú cenné kovy a dôležité klasifikačné body.

Naši stolnotenisoví reprezentanti aj v začiatku tohto roka pokračujú v napĺňaní svojich ambícií na ceste do Paríža.  Ján Riapoš bol pred turnajom v Astane v skupine TT2 na 9. mieste svetového rebríčka a Alene Kánovej  (TT3) v ňom patrilo 7. miesto. Fakt, že si z Astana Para Open 2024 obaja odnášajú medaily, opäť posilňuje ich šance štartovať na PH Paríž 2024.

Alena Kánová si vo svojej súťaži počínala viac ako suverénne. 4-člennou skupinou prešla bez straty jediného setu, keď postupne zdolala Indonézanku Osritu Muslim 3-0 (5,5,1), Kazašku Zhannu Aliyevu 3-0 (1,3,4), i jej krajanku Alenu Kutyavinu 3-0 (3,0,3). S impozantným skóre 9-0 (99:25) sa stala zaslúženou víťazkou kategórie ženy TT3 a získala zlatú medailu.

Alena Kánová získala v Astane zlato bez straty jediného setu

Ján Riapoš si v skupinovej fáze počínal rovnako suverénne. Bez straty setu zdolal Kazacha Nuraly Zhakanaliyeva 3-0 (3,3,4)  a rovnako aj ďalšieho Kazacha Ardaka Nurmagambetova 3-0 (6,6,5). Vo víťaznom ťažení pokračoval aj v semifinále, kde pomerom 3:1 (-9,8,6,7) porazil Rusa Rasula Nazirova. Vo finále na neho čakal Čiľan  Bustamante Flores. Po vyrovnanom priebehu prvého setu mal v koncovke viac šťastia Čiľan a získal ho pomerom 12:10. Druhý set už taký vyrovnaný priebeh neponúkol a tak náš reprezentant prehrával v zápase 0:2. S takýmto vývojom sa však nechcel zmieriť a tretí set získal pre seba pomerom 11:9. Vo štvrtom sete sa už hralo o všetko. Jeho priebeh napovedal, že náš skúsený reprezentant po tom, ako otočil zápas v 3. sete, dokáže Čiľana opäť zaskočiť. Po vyrovnanom výkone však k víťazstvu chýbalo opäť iba trochu šťastia v koncovke a tak po najtesnejšej prehre 10:12 Ján Riapoš obsadil na turnaji 2. miesto a získal striebornú medailu.

Strieborný Ján Riapoš so svojimi súpermi na stupni víťazov

Naši stolnotenisoví reprezentanti po turnaji v Astane pokračujú  v ďalších náročných kvalifikačných súbojoch. Najbližšie sa predstavia od 6. do 9. marca v Taliansku na ITTF Fa20 Lignano Masters Para Open 2024. Potom odcestujú do Španielska na ITTF Fa20 Costa Brava Spanish Para Open 2024  (Platja d’Aro, 11. – 14. marca) a nakoniec sa predstavia v Poľsku  na ITTF Fa20 Polish Para Open 2024 (Wladyslawowo, 26. – 29. marca).

Veríme, že toto náročné turnajové ťaženie prinesie zaslúžené ovocie v podobe zisku čo najväčšieho počtu miesteniek na PH Paríž 2024, ktoré sa vo francúzskej metropole začínajú už o 176 dní.

Foto: ITTF