Na hrách v Thajsku pribúdajú súťažné povinnosti i ďalšie medailové zápisy

Tretí deň na World Abilitysport Games 2023 v Thajsku priniesol okrem nárastu počtu štartov našich reprezentantov v jednotlivých súťažiach aj ďalšie cenné medailové zápisy. Na našom konte pribudli ďalšie dve strieborné medaily. Postarali sa o ne paraatlét Ladislav Čuchran v hode oštepom a paraplavkyňa Alžbeta Kubová v disciplíne 100 metrov motýlik. Po dvoch dňoch intenzívnej tréningovej prípravy sa dnes do súťažného kolotoča zapojí aj naša početná skupina parastolných tenistov.

Paralukostreľba

Včerajší súťažný deň 5.12. na World Abilitysport Games v Thajsku otvorili naši paralukostrelci Marián Marečák a Martin Dorič kvalifikáciou v disciplíne kladkový luk. Klimatické podmienky, keď teplota na lukostrelnici dosahovala 32 stupňov, zvládol lepšie Marián Marečák. Do štvrtkových eliminácii sa prebojoval so 672 bodmi z piateho miesta. O niečo menej sa darilo Martinovi Doričovi, ktorý v kvalifikácii dosiahol 652 bodov, čo ho napokon z ôsmeho miesta posunulo tiež do eliminačných súbojov.

Výbornou správou je, že dvojica Marečák-Dorič v súťaži družstiev skončila v kvalifikácii na druhom mieste a automaticky tak postúpila do semifinále, ktoré prebehne dnes 6.12. o 10:00 miestneho času (4:00 SEČ).

Kvalifikáciu v poobedných hodinách absolvoval aj náš jediný zástupca v olympijskom luku – Dávid Ivan, ktorý, rovnako ako jeho reprezentační kolegovia, bude bojovať vo štvrtkových elimináciách. Prebojoval sa do nich ziskom 586 bodov z piateho miesta. Jeho prvým súperom v elimináciách bude Thajčan Netsiri Hanreuchai.

Parastreľba

Prvý súťažný deň má za sebou aj parastrelkyňa Kristína Funková, ktorá sa predstavila v disciplíne mix malokalibrovka na 50 metrov. Do finálovej osmičky postúpila z kvalifikácie pekným výkonom 611,1 bodu zo 6. miesta. Vo finále už však nedokázala svoj výkon vylepšiť a tak obsadila konečné 6. miesto. Dnes 6.12. o 9:30 miestneho času (3:30 SEČ) čaká našich parastrelcov Veroniku Vadovičovú a Radoslava Malenovského súťaž mix malokalibrovka na 50 metrov, pričom finále disciplíny sa bude strieľať o 11:45 miestneho času (5:45 SEČ).

Paraatletika

Na hrách sa začali súťažné dni aj pre našich paraatlétov. Ako prví sa predstavil Ladislav Čuchran v hode oštepom a následne do diskárskeho sektora vstúpil Adrián Matušík. Ladislav Čuchran podal v súťaži oštepárov solídny výkon a jeho 28,05 m napokon stačilo na druhé miesto. Pre Slovensko tak získal ďalšiu striebornú medailu.

Menej sa darilo Adriánovi Matušíkovi, ktorý je v tejto sezóne nováčikom v kategórii sediacich F57. Výkonom 34,21 metra obsadil nepopulárne 4. miesto.

Dnes 6.12. o 16.27 hod. miestneho času (10:27 SEČ) sa do bojov zapojí aj ďalší náš paraatlét Igor Brunner v hode oštepom.

Paraplávanie

Alžbeta Kubová sa po zisku striebornej medaily na 100 metrov voľný spôsob postavila na štart svojej najsilnejšej disciplíny – 100 m motýlik. Od tejto disciplíny si tréner Martin Sadloň sľuboval najviac. V prípade dosiahnutia času pod osobným maximom by totiž jeho zverenkyňa mohla zamiešať karty aj v boji o PH Paríž 2024. Nakoniec za svojím osobným rekordom zaostala o 0,03 sekundy. Jej výsledný čas 1:27,05 (WPS 499) však znamenal pre slovenskú výpravu zisk ďalšej striebornej medaily. Zvíťazila Kangpila Monruedee, pretekárka z Thajska, časom 1:20,95(WPS 522).

Zajtra čakajú Alžbetu Kubovú ďalšie preteky a to v najkratšej disciplíne 50 m voľný spôsob.

Parastolný tenis

Parastolní tenisti sa včera, deň pred začiatkom svojej súťaže, zameriavali predovšetkým na tréning v štvorhre a doladenie formy. Ich program bude dnes 6.12. od rána veľmi nabitý, keď všetci naši piati reprezentanti začínajú kvalifikačnými skupinami jednotlivcov a v závere dňa sa odohrajú aj štvrťfinálové zápasy vo všetkým kategóriách.

Najpočetnejšie zastúpeným športom vo výprave Slovenska na hrách je stolný tenis – horný rad zľava Andrej Bardoň, Richard Csejtey, Viktória Lučenková, dolný rad zľava Ján Riapos, Peter Mihálik, Peter Lovaš a Boris Trávníček

Veríme, že bohatý súťažný program prinesie slovenskej výprave aj ďalšie hodnotné výkony, ktoré budú ozdobou účasti Slovenska na World Abilitysport Games 2023 v Thajsku.

Informovala Martina Balcová

Foto: SZTPŠ