V Poľsku sa pre dvojicu našich stolných tenistov otvorili brány PH Paríž 2024

Poslednou možnosťou pre našich stolných tenistov na posun v svetových rebríčkoch a priame kvalifikovanie sa na PH Paríž 2024 bol turnaj ITTF Polish Para Open 2024, ktorý sa koná v termíne 26.-29. marca 2024 v poľskom Wladyslawowe. Na turnaj odcestovali traja naši hráči Ján Riapoš, Peter Lovaš (obaja TT2) a Peter Mihálik (TT4). Prvé dva dni turnaja patrili mimoriadne dôležitej súťaži jednotlivcov. Výsledkom účinkovania našich reprezentantov bola semifinálová účasť pre dvoch z nich, zisk striebornej a bronzovej medaily, no predovšetkým zápis mimoriadne cenných bodov, ktoré otvárajú brány pre priamy postup na PH Paríž 2024.

Peter Lovaš svoju skupinu vyhral, keď postupne porazil Poliaka Czupera (3:1), Kanaďana Isherwooda (3:0) a Španiela Rodrigueza (3:2). V štvrťfinále po dramatickom a nesmierne vyrovnanom priebehu vyradil Thajca Chueawonga 3:2, keď piaty rozhodujúci set vyhral najtesnejším rozdielom 14:12. V semifinále už nenechal nič na náhodu a po víťazstve nad Čiľanom Bustamanteom 3:1 postúpil do finále turnaja. V ňom ho čakal premožiteľ nášho Jána Riapoša zo semifinále Francúz Fabien Lamirault. Prvé dva sety finálového zápasu boli mimoriadne vyrovnané, rozhodovalo sa v ich koncovkách a obaja finalisti si z nich zobrali po jednom víťaznom sete. Tretí set ovládol Francúz, keď vyhral pomerom 11:5. Peter Lovaš sa však v nasledujúcom sete vrátil späť do hry a do poslednej chvíle v ňom bojoval o víťazstvo, ktorým by si vynútil rozhodujúci 5 set. Nakoniec mal však vo 4. sete pevnejšie nervy Lamirault a získal ho pre seba pomerom 14:12. Napriek tomu bolo účinkovanie nášho reprezentanta na turnaji výborným výsledkom. Porazil viacero vysoko postavených súperov, získal striebornú medailu a čo viac, získané body do svetového rebríčka mu s najväčšou pravdepodobnosťou zabezpečia priamy postup do Paríža 2024.

Peter Lovaš si na základe vynikajúcich výkonov vybojoval premiérovú účasť na PH Paríž 2024

Skupinovú fázu ovládol aj náš druhý zástupca na turnaji Ján Riapoš. Po troch víťazstvách v skupine, z ktorých z hľadiska bodov do svetového rebríčka bolo najcennejšie to s Čechom Suchánkom 3:2, postúpil do štvrťfinále. V ňom nedal šancu Japoncovi Unovi, ktorého zdolal hladko 3:0 (6,7,3) a postúpil do semifinále. V tom však už nestačil na výborne hrajúceho Francúza Lamiraulta a po výsledku 0:3 obsadil na turnaji bronzovú medailu. Rovnako ako u Lovaša sa však aj náš druhý reprezentant teší z dôležitej porcie bodov do svetového rebríčka, ktoré znamenajú posledný dôležitý krok smerom k paralympijským hrám. Bude to už jeho ôsma účasť na paralympijských hrách, keďže pravidelným účastníkom hier je už od PH Atlanta 1996. Doposiaľ je táto paralympijská bilancia Jána Riapoša úctyhodná aj vzhľadom na dosiahnuté umiestnenia – je držiteľom štyroch zlatých, jednej striebornej a jednej bronzovej medaily.

Miestenka pre Jána Riapoša znamená účasť už na ôsmej paralympiáde v rade

Peter Mihálik v prvom zápase skupinovej fázy podľahol svetovej trojke v TT4 Turkovi Ozturkovi 3:1, Všetky sety však boli veľmi vyrovnané a rozhodovalo sa v ich koncovkách. Vo svojom druhom skupinovom zápase porazil Gunaya (INA) 3:2,keď už prehrával 0:2, ale s obrovskou bojovnosťou a zmenou taktiky dokázal otočiť zápas a vyhrať. V treťom zápase nastúpil proti silnému Kórejčanovi Kimovi, s ktorým opäť dokázal odohrať vyrovnaný zápas. Opäť však koncovky patrili Kórejčanovi a tak mu podľahol 1:3 a zo skupiny do vyraďovacích bojov nepostúpil.

Po uzatvorení svetového rebríčka ITTF PTT v parastolnom tenise sa z účasti na PH 2024 môžu tešiť šiesti slovenskí reprezentanti: Ján Riapoš (TT2), Alena Kánová (TT3), Peter Lovaš, Martin Ludrovský (obaja TT2), Boris Trávníček (TT4) a Richard Csejtey (TT8). O účasť ešte zabojuje na svetovej kvalifikácii v thajskej Pattayi (23. – 25. mája ) trojica Marián Kamien (TT1), Peter Mihálik (TT4) a Miroslav Jambor (TT7).

Foto: archív SZTPŠ