V Rotterdame sa skončil Európsky šampionát v parašportoch, čo priniesol I. ročník?

V holandskom Rotterdame prebehol v dňoch 8. – 20. augusta 2023 1. ročník veľkého multišportového podujatia, ktoré pod názvom European Para Championships dokázalo spojiť na jednom mieste vyše 1 500 športovcov zo 45 krajín v 10 športoch a založiť tak jedinečnú športovú tradíciu, ktorá bude mať určite svoje ďalšie pokračovanie. S najväčšou pravdepodobnosťou bude termín konania Európskeho šampionátu v parašportoch zaradený v športovom kalendári každé 4 roky, pričom o jeho organizáciu v roku 2027  prejavilo záujem už viacero krajín. Aký bol 1. ročník tohto podujatia a čo priniesol z pohľadu jeho organizátorov a účastníkov, ale aj z pohľadu vystúpenia našich para športovcov v jednotlivých súťažiach?

Multišportová hala Ahoy v Rotterdame

Z pomedzi desiatich športov – lukostreľba, bedminton, boccia, cyklistika, goalball, džudo, športová streľba, taekwondo, basketbal na vozíku a tenis na vozíku malo Slovensko zastúpenie v piatich.  Celkovo sa v Rotterdame predstavilo 26 slovenských reprezentantov, z toho bolo 24 s telesným a 2 so zrakovým znevýhodnením.

V boccii, ktorej súťaže prebiehali od 6. do 14. augusta, nás reprezentovalo 8 športovcov – Tomáš Král, Róbert Mezík, Rastislav Kurilák, Kristína Kudláčová, Boris Klohna, Ľuba Škvarnová, Martin Strehársky a Kristína Vozárová. Na medailové pozície dosiahol iba jediný z nich, keď Róbert Mezík (BC2) získal striebornú medailu. „V celom priebehu šampionátu sa mi darilo, preto som veril, že môžem siahať aj na titul majstra Európy. O všetkom však rozhodla moja chyba v 3. ende finálového zápasu. Tá súpera postavila na nohy a dokázal tak otočiť z 0:4 na 5:4. Striebro z majstrovstiev Európy je určite vzácne, veľmi som však túžil po zlate. Šampionát tiež neriešil otázku priamej účasti na PH Paríž 2024, takže o miestenku na paralympiádu musím naďalej bojovať“.   

Boccista Róbert Mezík získal v kategórii BC2 striebornú medailu

Rastislav Kurilák (BC2) a Martin Strehársky (BC4) skončili vo štvrťfinále. Kristína Kudláčová, Boris Klohna, Ľuba Škvarnová, a Kristína Vozárová nepostúpili zo základných skupín do vyraďovacej fázy.

Paracyklisti sa do Holandska presúvali rovno zo svetového šampionátu v Glasgowe a tak sme v Rotterdame od 16. do 20. augusta mohli medzi európskou špičkou vidieť Patrika Kurila, Ondreja Strečka, Miloša Hudeca, Daniela Kukľu, Annu Oroszovú, Kristínu Madajovú a Jozefa Čoreja. Medailovo sa dokázali presadiť dvaja – v cestných pretekoch získal Patrik Kuril (MC4-5) striebro a Anna Oroszová (WH3) bronz.

Patrik Kuril na trati cestných pretekov, v ktrorých získal cenné striebro.

„Paťo Kuril sa na rovinatej trati, čo mu veľmi nesedí, od začiatku držal vo vedúcej skupine. Keď v ôsmom okruhu zaútočil Francúz Le Rousseau s Ramosom Sanchezom, Patrikovi sa podarilo túto dvojicu doskočiť. Všetci traja spolupracovali a postupne si vytvorili trojminútový náskok, ktorý sa im podarilo udržať až do cieľa. V záverečnom špurte sa presadil Ramos Sanchez a Patrik si po vynikajúcom výkone prišiel pre druhé miesto. V areáli Willem Alexander Baan čakalo na pretekárky skupiny WH3 sedem okruhov. Anka sa stále držala vo vedúcej skupine, ktorá prišla do cieľa pohromade a o medailách rozhodoval špurt. Oroszová po výbornom výkone počas celých pretekov obsadila 3. miesto“ zhodnotil obidva medailové zápisy našich paracyklistov manažér tímu Branislav Režňák.

Lukostrelci sa na šampionáte okrem medailových pozícii pokúšali aj o zisk ďalších miesteniek na PH 2024 v Paríži. Zo štvorice Marcel Pavlík, Peter Kinik, Martin Dorič, Dávid Ivan sa tento cieľ podarilo splniť iba Martinovi Doričovi, ktorý síce v rámci majstrovstiev Európy medailu nezískal, ale v kvalifikačnom turnaji Quota skončil druhý a vybojoval tak pre Slovensko 3. miestenku do Paríža. „Som veľmi rád, že sa mi podarilo získať pre našu lukostreľbu ďalšiu miestenku. Veľmi mi pri tom pomohli ľudia v tíme a chcem sa im aj touto cestou za to poďakovať. Množstvo pozitívnej energie mi každý deň odovzdávali predseda SLZ Vladimír Bužek a psychológ Peter Kuračka. Aj vďaka nim k dvom miestenkám, ktoré vybojovali na MS v Plzni Marcel Pavlík s Dávidom Ivanom, pribudla tretia z Rotterdamu“.

Predseda SLZ Vladimír Bužek s našim úspešným paralukostrelcom Martinom Doričom

V tenise na vozíku sme mali zastúpenie vďaka skúseným reprezentantom  Tomášovi Masarykovi a  Marekovi Gergelymu. Ani jeden z nich však na medailové pozície nedosiahol, aj keď blízko k tomu mal v kategórii Quad Tomáš Masaryk, ktorý po prehrách v semifinále a finále o 3. miesto získal nepopulárne 4. miesto. „V semifinále som nastúpil proti 2. hráčovi svetového rebríčka Holanďanovi Samovi Schröderovi, postup cez ktorého bol bohužiaľ nad moje sily. Viac som si veril v zápase o 3. miesto s Turkom Kaplanom, nesadol mi však povrch a osvetlenie centrálneho kurtu, ktorý bol na rozdiel od ostatných hracích kurtov v tenisovom centre Victory pomalší a náročnejší na pohyb. To však viac vyhovovalo môjmu súperovi. Svoj cieľ skončiť v Rotterdame do 4. miesta som splnil, mohlo to byť však aj lepšie. Vzhľadom na mimoriadne vyčerpávajúci posledný mesiac som však rád, že som zvládol množstvo po sebe nasledujúcich turnajov a získal napriek mnohým nepriaznivým okolnostiam body, ktoré môžu byť v konečnom účtovaní veľmi dôležité“.

Jeden z hracích kurtov súťaže v tenise na vozíku v tenisovom centre Victory.

V parastreľbe malo Slovensko na šampionáte silné zastúpenie. V športovej hale Ahoy, kde prebiehali súťaže viacerých športov, sa 16.-20. augusta predstavila pätica slovenských parastrelcov – Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Kristína Funková, Štefan Kopčík a Viliam Holenda. Kopčík s Holendom nastupovali v súťaži zrakovo znevýhodnených strelcov. Hoci sa viacerým našim parastrelcom podarilo prebojovať z kvalifikácie do finálového kola (Vadovičová, Malenovský, Holenda), medailové umiestnenie sa podarilo získať iba suverénnej Veronike Vadovičovej a to hneď dvakrát. Najprv v disciplíne vzduchová puška v ľahu mix získala v novom svetovom rekorde 255,7 b. zlatú medailu a titul majsterky Európy.

Veronika Vadovičová sa stala majsterkou Európy v novom svetovom rekorde

O deň neskôr v disciplíne R2 vzduchová puška v stoji dosiahla na striebro, keď ju prestrieľala iba Ukrajinka Irina Ščetnikova. „Je to skvelá strelkyňa. Včera to vyšlo mne, dnes jej, tak sme si to rozdelili,“ povedala Veronika na margo súperky a preteky zhodnotila nasledovne: „Kvalifikácia bola dnes pre mňa hlavne o správnom nastavení zbrane a dobrom zastrieľaní sa. Nevýhodou je tu harmonogram, nakoľko väčšinou ide finále hneď po kvalifikácii, ale teraz som musela čakať do večera. Finále už bolo dobré. Strieľala som skraja, takže som nesledovala výsledky súperiek a sústredila som sa na svoj výkon. Ja som s dnešným výsledkom maximálne spokojná. Navyše u puškárov mám na tomto šampionáte ako jediná dve medaily“.  

Veronika Vadovičová získala v Rotterdame 2 medaily – zlato a striebro

Európsky šampionát v parašportoch Rotterdam 2023 sa skončil a organizátori i účastníci odchádzajú z Holandska s pocitom, že sa podarilo zrealizovať ďalšie skvelé podujatie propagujúce paralympijský šport, zvyšujúce jeho úroveň a kredit. Prístup na súťaže v meste bol bezplatný a takmer pätnásťtisíc návštevníkov si zakúpilo vstupenku na súťaže v športoch, ktoré prebiehali v nádhernej multi-športovej hale Ahoy. V centre Rotterdamu sa odohralo veľké množstvo súťaží ME, ktoré širokej verejnosti ukázali zmysel i silu paralympijského športu.

Súťaže v multišportovej hale Ahoy pritiahli takmer 15-tisíc platiacich divákov

Finále tenisu na vozíku a boccie prinieslo plné tribúny, neskutočná atmosféra v hľadisku vládla aj na zápasoch basketbalu na vozíku. „Našim cieľom bolo priniesť ľuďom do ulíc Rotterdamu parašport. Keď sme videli reakcie, sledovali plné tribúny, tento cieľ sa nám podarilo naplniť. Každý, kto v týchto týždňoch prišiel do kontaktu s parašportom, bude v najbližších rokoch rozmýšľať inak“  povedal po skončení šampionátu tvorca podujatia a jeho hlavný organizátor Eric Kersten.

Vystúpenie slovenských para športovcov v rámci 1. ročníka tohto podujatia môžeme celkovo hodnotiť pozitívne. Konečná medailová bilancia Slovenska – 1 zlatá, 3 strieborné a 1 bronzová medaila je určite významným prísľubom do budúcnosti i vyjadrením toho, že Slovensko má európskemu parašportu stále čo ponúknuť.

Foto: oficiálny fotoarchív europeanparachampionship.com