V Stoke Mandeville sa uskutoční 1. ročník World Abilitysport Guttmann Games

Medzinárodná organizácia World Abilitysport, ktorej členom je aj SZTPŠ, oznámila začiatkom tohto roka usporiadanie 1. ročníka World Abilitysport Guttmann Games.  Tie sa uskutočnia od 10. do 14. júla 2024 vo Veľkej Británii a ich súťažný program budú tvoriť dva športy – tanec na vozíku a hokej na elektrických vozíkoch.

Prvý ročník World Abilitysport Guttmann Games prebehne  v samotnom rodisku paralympijského hnutia, v Stoke Mandeville vo Veľkej Británii. Špecificky budú hry zamerané na športy, ktoré nie sú v paralympijskom programe. V rámci 1. ročníka hier sa tak predstavia hokej na elektrických vozíkoch, tanec na vozíku a v rámci prezentácie rozvojových športov prebehnú ukážky kriketu na vozíku.

Prezident World Abilitysport Rudi Van den Abbeele o hrách povedal:

Iniciatíva Guttmann Games je výsledkom záväzku World Abilitysport propagovať a rozvíjať športy, ktoré nie sú súčasťou paralympijského programu. Toto multišportové podujatie ponúkne okrem nespornej oslavy zaradených športov aj priestor na propagáciu dedičstva a práce, ktorú Sir Ludwig Guttmann začal na rovnakom základe, keď v roku 1952 založil Medzinárodné hry v Stoke Mandeville. Tešíme sa na rozšírenie dosahu tohto podujatia aj na iné športy a športové disciplíny, aby ďalší športovci získali nové príležitosti na medzinárodné športové zápolenie.“

Guttmann Games sa mali konať už v roku 2020, ale ako mnohé iné podujatia boli zrušené pre neistotu spôsobenú pandémiou COVID-19. O svoje pocity a myšlienky sa pri príprave hier v roku 2020 podelila aj dcéra sira Ludwiga Guttmanna, Eva Loeffler Obe: „Som veľmi rada, že môžem Guttmann Games osobne podporiť. Môj zosnulý otec založil športové hnutie pre ľudí so zdravotným znevýhodnením, ktoré sa dnes prezentuje tretím najväčším športovým podujatím na svete. Prvé hry v Stoke Mandeville pozostávali iba z niekoľkých súťaží na invalidnom vozíku a v priebehu rokov sa z nich stalo tak významné medzinárodné podujatie, akým sú dnes paralympijské hry. Guttmann Games želám veľa úspechov!“

Prihlášky na 1. ročník World Abilitysport Guttmann Games sa otvoria v polovici apríla, pričom ich uzávierka bude začiatkom  júna.

Podobnými myšlienkami, ako vytvárať ďalšie nové súťažné príležitosti pre mladých a začínajúcich športovcov, sa zaoberáme aj v rámci nášho zväzu. Výsledkom takejto aktivity bol aj 1. ročník Športových hier mládeže SZTPŠ, ktoré sa uskutočnili  v októbri minulého roku v Dolnom Kubíne.

Dobrou správou je, že na základe pozitívnej odozvy v hnutí usporiadame športové hry mládeže aj v roku 2024. Budú mať premiérovo medzinárodný charakter, keď  by na nich v termíne 12.-14. septembra 2024 mali okrem domácich účastníkov štartovať aj športovci z Česka, Poľska a Maďarska.

Foto: archív SZTPŠ, World Abilitysport