Výprava Slovenska sa vrátila z World Abilitysport Games s 20 medailami

Posledný deň na Svetových hrách World Abilitysport Games v thajskom meste Nakhon Ratchasima priniesol pre slovenskú výpravu pokračovanie medailovej žatvy. Naša výprava vybojovala v závere hier ďalších 6 medailí, a tak domov na Slovensko priniesla celkovo 20 medailí. Na podujatí sa zúčastnilo celkovo 47 krajín, naši obsadili 11. miesto. Posledný súťažný deň sa niesol aj v znamení rokovania Valného zhromaždenia World Abilitysport, na ktorom SZTPŠ zastupovala Martina Balcová a Martin Čapla. Hlavným bodom programu rokovania boli voľby prezidenta a členov Výkonného výboru WAS. Na štvorročné obdobie bol do svojej funkcie opäť zvolený staro-nový prezident World Abilitysport Rudi Van De Abbeele. Do funkcie viceprezidenta bol opätovne zvolený  Bin Khadim, Tariq Sultan.

Parastreľba

Parastrelci nastupovali do záverečnej súťaže s ambíciou zabojovať o posledné medaily. Ako prvá sa predstavila Veronika Vadovičová v disciplíne R8 malokalibrovka 3×40, ženy. Nastrieľaných 1150 bodov ju v tejto disciplíne vynieslo na 1. miesto a pre Slovensko naša parastrelkyňa pridala ďalší zlatý zápis.

V rovnakom čase nastúpil aj Radoslav Malenovský na disciplínu R7 malokalibrovka 3×40, muži. Výsledkom 1150 bodov v kvalifikácií postupoval z 3. miesta do finále, v ktorom po výbornom výkone získal 2. miesto a domov si tak z poslednej súťaže odniesol striebornú medailu.

Ďalšiu našu reprezentantku Kristínu Funkovú čakala disciplína R5 vzduchová puška v ľahu, mix, SH2. Po výsledku 634,3 bodov v kvalifikácií postúpila zo 6. miesta a v kvalitnom a neskutočne vyrovnanom finále sa nakoniec umiestnila na veľmi peknom 4. mieste.

„S účinkovaním našich reprezentantov v parastreľbe na World Abilitysport Games som maximálne spokojný.  Samotná organizácia, príprava športovísk a atmosféra hier boli výborné. Organizátor pripravil pre nás na záver roka podujatie, ktoré má ambíciu stať sa vyhľadávaným športovým sviatkom pre parašportovcov z celého sveta“ – zhodnotil hry vedúci parastreľby Dušan Malenovský.

Parastolný tenis

V rámci záverečného súťažného dňa stolnotenisového turnaja pokračovali súťaže v kategóriách štvorhier. Slovensko v tejto súťaži zastupovali Boris Trávníček a Peter Mihálik v skupine MD8. Výkon našich reprezentantov vo štvrťfinálovom zápase bol výrazne ovplyvnený zranením Borisa Trávníčka, keď už počas prvého setu museli využiť zdravotný time-out. Napriek úvodným komplikáciám dokázali naši reprezentanti svojou bojovnosťou dotiahnuť zápas do víťazného konca a pokračovali tak v bojoch o medaile. V semifinálovom zápase však už nestačili na dvojicu Pateh (THA), Al Sarraji (IRQ) a získali bronzové medaily

Stolnotenisová výprava sa na World Abilitysport Games 2023 zaradila medzi najúspešnejšie športové odvetvia ziskom 7 medailí v 7 disciplínach – 1 zlatá (družstvo MD4), 2 strieborné (TT4, TT8) a 4 bronzové (TT2, TT4 a MD8).

Vystúpenie našich zhodnotil aj reprezentačný tréner Andrej Bardoň: „Je dôležité zdôrazniť, že tento turnaj mal pre našich parastolných tenistov veľký význam vzhľadom na blížiace sa PH v Paríži 2024. Účasť reprezentantov bol dôležitý z pohľadu plnenia kvalifikačných kritérií a tiež prípravy na podmienky záverečného kvalifikačného turnaja, ktorý sa uskutoční v thajskej Pattayi. Všetkým reprezentantom v parastolnom tenise sa podarilo využiť toto podujatie na získanie cenných bodov do svetového rebríčka.“

Medailisti zo súťaže štvorhier. Zľava parastolní tenisti Boris Trávníček, Peter Mihálik, Peter Lovaš a Ján Riapoš

Paralukostreľba

Finálového súboja sme sa v závere hier dočkali aj v paralukostreľbe. Naši reprezentanti Martin Dorič a Marián Marečák, v kategórií CMO Doubles sa v ňom stretli so súpermi z Iraku. To, že medailu z tohto súboja máme istú sme vedeli, preto sme už iba s napätím čakali, aký lesk bude mať. Domáci fanúšikovia pripravili pre športovcov výbornú atmosféru a na výsledok sa čakalo do posledného výstrelu. Až ten rozhodol o tesnom víťazstve našich reprezentantov 148 – 147 a tak sa z World Abilitysport Games vracajú na Slovensko so zlatou medailou.  

Adam Truhlář, vedúci paralukostrelcov po zisku zlatej medaily: „V dnešnom súboji o zlato naši ukázali  bojovnosť a tímového ducha. Do posledného momentu nebolo jasné, kto bude víťazom tohto strhujúceho súboja. V dych berúcej atmosfére si však naši paralukostrelci zachovali chladnú hlavu a rozhodli posledným výstrelom.“

Zlatí zo súťaže dvojíc – zľava Martin Dorič a Marián Marečák

Paraatletika

Svoje posledné vystúpenie na hrách absolvovali aj slovenskí paraatléti. Hry zavŕšili štartom Miroslava Čerešňu v hode diskom, kat. F44/46. Darilo sa mu rovnako, ako aj ostatným slovenským športovcom. Predviedol výborný výkon a zabezpečil pre slovenskú výpravu ďalšiu bronzovú medailu.

„Som rád, že aj paraatletika svojimi výkonmi prispela k mimoriadne úspešnému vystúpeniu slovenskej výpravy na týchto hrách. Všetkým športovcom a realizačným tímom gratulujem“ skonštatoval Miroslav Čerešňa, ktorý vo výprave pôsobil aj ako vedúci paraatletiky.

Slovenská výprava s 20 medailami pristála na letisku vo Schwechate v nedeľu 10. decembra v dvoch skupinách. A hoci boli mnohí z nich unavení z dlhého letu, ešte stále z nich bola cítiť víťazná energia a dobrý pocit z úspešného účinkovania na World Abilitysport Games 2023.

Predseda SZTPŠ a SPV Ján Riapoš po prílete našej výpravy povedal: „Spojením dvoch zakladajúcich členov IPC do jednej organizácie World Abilitysport sa vytvoril predpoklad pre telesne znevýhodnených športovcov pokračovať v silnom strešnom subjekte, ktorý po viacerých rokoch stagnácie ukázal počas hier v Thajsku svoju víziu a cestu. Spojenie začínajúcich športov s tými tradičnými, ako IITF, či UCI, pritiahlo do thajského mesta Nakhon Ratchasima výbornú konkurenciu z viac ako 47 krajín sveta. Teší ma, že slovenská výprava sa v nej nestratila a svojimi výkonmi a získanými medailami sa mnohí športovci priblížili k nominácii na nadchádzajúce PH Paríž 2024. Ďakujem všetkým za podporu, špeciálne MŠVVaŠ SR za podporu pre tento projekt, ako aj osobitne Ing. Milanovi Fiľovi a jeho spoločnosti ECOINVESTMENT, spoločnostiam LYNX a.s a TMG a.s., bez ktorých by náš štart nebol možný.“

Z dejiska hier informovala Martina Balcová

Foto: SZTPŠ