V thajskom Nakhon Ratchashima priniesol Mikuláš prvé zlato

Včera 6.12. chodil v thajskom Nakhon Ratchasima na World Abilitysport Games nevšedný Mikuláš, čo rozdáva medaily. Slováci vo všetkých športových odvetviach predviedli fantastické výkony, a tak sa naša medailová zbierka utešene rozrastá. O prvé zlato sa pre slovenskú výpravu postarala najmladšia členka výpravy Alžbeta Kubová v paraplávaní. Darilo sa aj paralukostrelcom a parastolným tenistom.

Paraplávanie

Takmer 16-ročná Alžbeta Kubová je nezastaviteľná. Svojimi výkonmi potvrdzuje, že o budúcnosť plávania telesne znevýhodnených sa nemusíme obávať. Spolu so svojim  trénerom tvoria v Thajsku výborný tandem a tak na ich konto pribúda jeden cenný kov za druhým.

O „recepte“ na zlatú medailu hovorí tréner Alžbety Kubovej Martin Sadloň: „Namiesto hľadania mikulášskych sladkostí sme sa doobeda venovali ľahkému tréningu. Na bazéne, kde sme boli úplne sami, boli skvelé podmienky. A to aj napriek tomu, že vonkajšia teplota a slniečko sa postarali o 33°C. Venovali sme sa predovšetkým štartom a „dojazdom“. Po tréningu sme absolvovali ľahký obed v centrálnej jedálni a po krátkom oddychu na hoteli nám už nič nebránilo v tom, aby sme vyrazili na večerné finále disciplíny 50 m voľný spôsob“.

Mladá Slovenka štartovala hneď v prvej rozplavbe spojených skupín S6-S8 a bola odhodlaná pokoriť svoj dlho odolávajúci osobný rekord spred roka, ktorý má hodnotu 0:38,77. Po vydarenom štarte s veľmi slušným reakčným časom mala úvodné metre v solídnej rýchlosti, a to aj vďaka plávaniu na jeden nádych. Neskôr však nevydržala s nasadeným tempom a ani s hypoxickým spôsobom plávania. Napokon po dohmate, ktorý mohol byť aj rýchlejší, sa na časomiere objavil čas 0:39,16. Ten znamenal zisk prvej zlatej medaily našej výpravy na hrách.

Dnes 7.12. čaká na našu paraplavkyňu posledné vystúpenie v plaveckom bazéne. S hrami sa rozlúči disciplínou 200 metrov polohové preteky.

Parastolný tenis

Prvý súťažný deň našej stolnotenisovej výpravy na hrách bol úspešný, veď všetci slovenskí reprezentanti postúpili do bojov o medaily. Semifinálové boje čakajú na nich už dnes ráno.

Peter Lovaš (TT2) opäť potvrdil, že patrí medzi svetovú špičku vo svojej kategórií, keď vyhral nad aktuálnou svetovou jednotkou Poliakom Rafalom Czuperom presvedčivo 3:1 na sety. Zápas otočil správne načasovaný time-out zo strany trénera Andreja Bardoňa v 2. sete.

Ďalším našim stolným tenistom sa darilo rovnako dobre, keď svoju momentálnu formu potvrdili postupom do semifinále, zaručujúceho  medailové umiestnenia. Už dnes sa tak v náročných semifinálových zápasoch s hráčmi, ktorý majú v svetovom rankingu lepšie postavenie ukáže, aký lesk budú ich medailové umiestnenia niesť.

Okrem toho sa dnes začína aj súťaž štvorhier, v ktorej budú Slovensko reprezentovať dva tímy – Ján Riapoš s Petrom Lovašom v kategórií MD4 a Boris Trávníček s Petrom Mihálikom v kategórií MD8.

Kompletný prehľad výsledkov našich stolných tenistov aj s nasledujúcim programom semifinálových a finálových zápasov nájdete v hlavnom menu v rubrike WAS Games.

Richard Csejtey v kategórii TT8 postúpil do semifinále
Peter Lovaš (TT2) porazil svetovú jednotku Poliaka Czupera

Parastreľba

Pre parastrelcov začalo stredňajšie súťažné ráno kvalifikáciou disciplíny 50 m malokalibrovka mix. Veronika Vadovičová presvedčivým výkonom 615,6 bodu postúpila do obedného finále z druhého miesta. Radoslav Malenovský zvládol kvalifikačný súboj rovnako dobre, keď mu postup do finále zabezpečilo 613,5 bodu.

Do finále išli naši reprezentanti s vysokými očakávaniami, ktoré sa im však nepodarilo naplniť. Veronika Vadovičová si v ňom vystrieľala 6. miesto, Radoslav Malenovský obsadil 5. miesto. Klimatické podmienky v Thajsku sú naozaj mimoriadne náročné a ako sa sami parastrelci po súťaži vyjadrili, na aklimatizáciu a dokonalú prípravu by potrebovali dlhší čas.

Paralukostreľba

Slovenskému tímu v zložení Marián Marečák a Martin Dorič sa v semifinálovom súboji kategórie kladkový luk podarilo zdolať tím Hong Kong, Čína pomerom šípov 143:135. Touto vzácnou výhrou si zabezpečili postup do finále, v ktorom sa stretnú s ťažkými súpermi z Iraku.  Podľa slov vedúceho paralukostreľby na hrách Adama Truhlářa sú naši reprezentanti pripravení zabojovať o medailu toho najvzácnejšieho lesku. Finálový súboj si diváci na Slovensku budú môcť pozrieť v piatok 7.12.2023 aj v priamom prenose na web stránke World Abilitysport Games. Organizátor čas finálového súboja ešte upresnení.

Marečák s Doričom postúpili v tímovej súťaži kategórie kladkový luk do finále

Paraatletika

V paraatletike dnes štartoval Igor Brunner v hode oštepom v kategórii F57. Náš reprezentant  nakoniec dosiahol svoje tohtoročné osobné maximum výkonom 28.72 m, no bohužiaľ to stačilo len na nepopulárne štvrté miesto. Necelé dva metre ho delili od bronzovej medaily.

Zajtra o 18:00 miestneho času (12:00 SEČ) sa predstaví náš posledný paraatlét Miroslav Čerešňa v disciplíne vrh guľou.

Z Thajska informovala Martina Balcová

Foto: SZTPŠ