Vzácni hostia otvorili Športové hry mládeže SZTPŠ 2023

Historický prvé Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže majú za sebou otvárací ceremoniál. Uskutočnil sa v Hoteli Park za účasti predstaviteľov Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, športového klubu MHK Dolný Kubín a mesta Dolný Kubín, ktorý sa na tomto jedinečnom mládežníckom projekte podieľa.

V Dolnom Kubíne sa bude súťažiť v siedmich športoch a možnosť prihlásiť sa do súťaží využilo 51 mladých športovcov vo veku od 8 do 24 rokov spolu s takými, ktorí sú starší, ale so športom iba začínajú. Súťaže sa rozbehnú v plaveckom bazéne už v sobotu od 7.30 h, nasledovať bude hokej na elektrických vozíkoch, boccia, stolný tenis, basketbal na vozíku. K nim sa v nedeľu pridá lukostreľba a úvodný ročník vyvrcholí atletickými pretekmi na atletickom štadióne so začiatkom o 11.00 h. O regulérny priebeh súťaží sa postará 13 rozhodcov a ďalších 12 členov organizačného tímu. Pomáhať im bude 14 dobrovoľníkov. „Celý organizačný výbor odviedol pri prípravách podujatia kvantum práce. Som presvedčený o tom, že športové hry mládeže sa stanú ideálnou formou na to, aby sme prostredníctvom športu a športovej súťaže dokázali spájať našich členov,“ vyhlásil manažér úseku mládeže, rozvoja a vzdelávania pri STZPŠ Pavel Bílik, ktorý je zároveň jedným z iniciátorov myšlienky Športových hier.

Paralympijský oheň pri slávnostnom otvorení hier priniesla plavkyňa Alžbeta Kubová

Dolný Kubín je podľa jeho slov len prvou zastávkou Športových hier mládeže, v pláne je organizovať toto podujatie aj do budúcna, pričom dejisko hier by sa pravidelne striedalo. Mesto Dolný Kubín sa z možnosti spoluorganizovať toto podujatie nesmierne teší. „Mesto sa už v minulosti profilovalo ako mesto s pozitívnym prístupom k športu. Dokážeme to nielen vďaka dobrým prírodným podmienkam pre letné a zimné športy, ale aj preto, že u nás žije mnoho športových nadšencov, bez ktorých by to nešlo,“ teší sa primátor mesta Ján Prílepok, ktorý je vo funkcii od roku 2018.

Sľub športovcov zložili parastrelkyňa Adela Funková a paraplavec Philip Ďuriník

Mesto Dolný Kubín a športový Klub MHK Dolný Kubín, ktorý sa dnes môže pochváliť aj bezbariérovým zimným štadiónom, preslávili okrem iných práve parahokejisti, ktorým sa na nedávnych majstrovstvách sveta B-kategórie podarilo vrátiť do elitnej A-skupiny. „Pre mládež, ale aj pre nás všetkých sú obrovskou motiváciou. Teším sa však aj z organizovania Športových hier. Je to dôkaz, že Dolný Kubín je mestom, kde sa búranie bariér a predsudkov dnes berie ako samozrejmosť,“ povedal primátor mesta Prílepok.

Slávnostného ceremoniálu na Orave sa zúčastnil aj predseda Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov Ján Riapoš. „Vítam každú možnosť, ktorá ponúka mladým telesne znevýhodneným športovcom prísť nielen vyskúšať si parašport, ale aj vzájomne sa konfrontovať a súťažiť so súpermi vo viacerých športoch,“ vyhlásil Riapoš.  Hry v Dolnom Kubíne sú slovenskou verziou a predvojom medzinárodných hier, ktoré sa budú konať začiatkom decembra v Thajsku v 11 športoch. SZTPŠ vyšle do Ázie 30-člennú výpravu v paraatletike, paraplávaní, paralukostreľbe, parastreľbe a parastolnom tenise.

„Táto nadväznosť môže slúžiť mladým športovcom v motivácii venovať sa športu  systematicky a systémovo, aby sa z nich v budúcnosti mohli stať majstri sveta či Európy. Osobitne by som chcel poďakovať mestu Dolný Kubín na čele s primátorom pánom Prílepkom a spoločnosti Ecoinvestment a Milanovi Fiľovi, nakoľko bez ich podpory a vkladu by sa hry nemohli uskutočniť.“ Ukončil poďakovaním svoje hodnotenie predseda SZTPŠ Ján Riapoš.

Prvý súťažný deň vyvrcholí slávnostným vyhlásením výsledkov niektorých športov, ktoré sa uskutoční o 19.00 h. na Hoteli Park.

Všetky podstatné informácie o športových hrách mládeže SZTPŠ nájdete v sekcii „Mládež / Športové hry mládeže“.

Foto: archív SZTPŠ