Z Poľska priniesli parastolní tenisti zlato a bronz

V dňoch 26. – 28. mája trojica našich parastolných tenistov Boris Trávníček, Peter Mihálik (obaja TT4) a Richard Csejtey (TT8) úspešne účinkovala na turnaji ITTF Polish Para Open 2023. Tento turnaj s faktorom 20 sa hral v poľskom olympijskom a paralympijskom centre v meste Wladyslawowo za účasti parastolných tenistov z 23 krajín. Bilancia vystúpenia našich na turnaji je úspešná, keď zo súťaže dvojhier si odnášame bronz a zo súťaže štvorhier zlato.

V súťaži jednotlivcov mali naši traja reprezentanti výborný rozbeh, keď v základných skupinách vyhrali všetky svoje zápasy a postupovali suverénne ako ich víťazi z prvého miesta. V skupinovej fáze najkvalitnejší výkon predviedol podľa trénera Andreja Bardoňa Boris Trávníček proti turnajovej dvojke a svetovej pätke Turkovi Turanovi, keď ho vo vzájomnom zápase prevýšil takticky aj úderovo a vyhral hladko 3:0. Peter Mihálik tiež odohral v skupine výborný zápas, keď trpezlivou a takticky veľmi dobre zvolenou hrou porazil svetovú osmičku Poliaka Zylku 3:1. Richard Csejtey v skupine splnil rolu favorita, pričom najťažším súperom mu bol Švéd Westerberg, ktorého zdolal 3:1.

A hoci to v skupinovej fáze súťaže dvojhier vyzeralo pre naše farby pomerne suverénne,  priamo do semifinále sa prebojoval iba Boris Trávníček. Peter Mihálik a Richard Csejtey aj napriek víťazstvu v základných skupinách museli hrať štvrťfinále a keďže v nich nedokázali uspieť, ďalej sa neprebojovali. A keďže v semifinále si s domácim reprezentantom Lisom neporadil ani Boris Trávníček (2:3), nakoniec si zo súťaže dvojhier odniesol bronzovú medailu.

Druhý a tretí deň patril na turnaji vo Wladyslawowe súťaži v štvorhrách, v ktorej sme mali zastúpenie v podobe dvoch dvojíc – Trávníček, Mihálik (MD8) a Csejtey SVK, Misztal POL (MD18). Vynikajúci výkon v súťaži štvorhier predviedli Trávníček s Mihálikom a preto aj zaslúžene celý turnaj vyhrali. Porazili jednotky turnaja Turkov Ozturka sTuranom a to dokonca dvakrát, najprv v skupine 3:2 a potom aj vo finále 3:1. V semifinále si poradili so silnými domácimi reprezentantami Lisom a Zylkom 3:1. Richard Csejtey hral súťaž v štvorhre s Poliakom Misztalom. Skupinu sa im podarilo vyhrať, ale vo vyraďovacej fáze prehrali vo štvrťfinále 0:3 so Španielom Cepasom a reprezentantom Hongkongu Wongom a ďalej nepostúpili.

Slovenských parastolných tenistov čaká ďalší turnajový kolotoč, keď v dňoch 1. – 3. júna 2023 dvojica Ján Riapoš (TT2) a Alena Kánová (TF3) zamieri do Jordánska. V Ammáne budú štartovať na turnaji ITTF Al – Watani Para Championships 2023.

Foto: archív SZTPŠ a SPV