Zlato a bronz z turnaja v Thajsku je pre parastolný tenis výbornou vizitkou

V dňoch 21.-24. júla 2024 sa thajskej Pattayi odohral medzinárodnom turnaji  ITTF Thailand Para Open 2024. V Nongnooch Pattaya International Convention and Exhibition Center (NICE) bolo výrazne vidieť aj slovenskú výpravu, ktorá však bola čo do početnosti hráčov v porovnaní s inými turnajmi podstatne štíhlejšia.  Na turnaji sa predstavili dvaja slovenskí para stolnotenisoví reprezentanti v kategórii TT2 Peter Lovaš a Ján Riapoš. Hrala sa súťaž jednotlivcov i súťaž v štvorhre a nás veľmi teší, že v oboch súťažiach naši reprezentanti dosiahli na cenné medailové pozície.

V nedeľu 21. júla odštartoval turnaj Thailand Para Open 2024 skupinovou fázou súťaže jednotlivcov. Peter Lovaš, nasadený ako štvrtý na turnaji, odohral v skupinovej fáze vynikajúce zápasy. Stratil v nich len jediný set a presvedčivo si tak zaistil postup do vyraďovacej fázy turnaja. Podal veľmi sústredené a herne kvalitné výkony a tak postupoval ďalej s výrazným sebavedomím.

Ján Riapoš čelil v skupinovej fáze viacerým výzvam. V napínavom prvom  zápase s Rusom Chubarovom tesne prehral v rozhodujúcom piatom sete, čo v konečnom zúčtovaní ovplyvnilo jeho šance na postup. Napriek veľkému úsiliu podľahol aj v druhom zápase v štyroch setoch Cha Soo Yongovi z Kórei, ktorý bol tretím nasadeným hráčom turnaja. Presvedčivé víťazstvo v treťom zápase nad Singapurčanom Tingom už však postupovú matematiku nedokázalo ovplyvniť.

Výsledky našich v skupinovej fáze súťaže jednotlivcov:

Lovaš – Song B (Kórea) – 3-1 ( -8, 4, 7, 3)

Lovaš – Crosara (Taliansko) – 3-0 (8, 4, 7)

Lovaš – Gupta (India) – 3-0 (3, 4, 2)

Riapoš – Chubarov (Rusko) – 2-3 (6, -6, -5, 5, -9)

Riapoš – Cha Soo Yong (Kórea) – 1-3 (6, 7, -9, 7)

Riapoš – Ting (Singapur) – 3-0 (1, 5, 6)

Vo vyraďovacej fáze súťaže jednotlivcov sa Peter Lovaš stretol s ďalším kórejským hráčom Hwang Seong Cheolom. O víťazovi sa v tomto dôležitom zápase rozhodovalo až v napínavom piatom sete. Peter Lovaš v ňom dokázal zvíťaziť, čím si zabezpečil semifinálový súboj proti prekvapeniu turnaja, ruskému hráčovi Chubarovovi. Skupinový premožiteľ nášho Jána Riapoša však na nášho hráča v semifinále recept nenašiel a tak Peter Lovaš postúpil do finále po výsledku 3-0 (7, 8, 10). Vo finále o absolútny triumf v súťaži jednotlivcov na nášho reprezentanta čakal ďalší kórejský hráč – Cha Soo Yong. Po mimoriadne presvedčivom výkone si Peter Lovaš zabezpečil svoj prvý singlový titul v kariére, keď Kórejčana vyprevadil od stola s výrazným rozdielom v skóre 3-0 (2, 1, 6)

Po úspešnej súťaži jednotlivcov pokračoval turnaj súťažami štvorhier a mixov, kde malo Slovensko zastúpenie v kategórii MD4. Peter Lovaš spolu s Jánom Riapošom sa v skupinovej časti predviedli v tom najlepšom svetle a vo výborných zápasoch nedali svojim súperom žiadnu šancu. Po troch presvedčivých víťazstvách postúpili do vyraďovacej fázy.

Výsledky našich v skupinovej fáze súťaže štvorhier:

Lovaš/Riapoš (SVK) – Bin Huzaini Muhammad Dinie Asyraf/Tan Kok Leong (SINGAPUR)- 3-0 (2, 4, 4)

Lovaš/Riapoš (SVK) – Song Byung Jun/Hwang Seong Cheol (KOR) – 3-1 (4, 6, -9, 7)

Lovaš/Riapoš – YOON Sangchul (IND)/Gupta Lakkshhya (IND)- 3-0 (7, 3, 2)

Vyraďovacia fáza turnaja sa začala na štvrtý deň turnaja, keď sa naši reprezentanti v štvrťfinále stretli s talianskym tímom Falco Federico / Crosara Federico. Slovenská dvojica predviedla presvedčivý výkon a postúpila do semifinále po výsledku 3-0 (8, 10, 2). V semifinále ich čakal súper, ktorý vzbudzuje rešpekt. Pár Jang Yeongjin / Park Sung Joo z Kórei je aktuálne svetovou jednotkou svetového rebríčka ITTF. Naši hráči odohrali veľmi vyrovnaný zápas, no v koncovkách setov im možno chýbalo aj trochu športového šťastia. V každom sete viedli, ale nakoniec nedokázali zvládnuť tlak súperov v koncovkách setov. Po semifinálovej prehre 0:3 tak naša dvojica Ján Riapoš / Peter Lovaš obsadila konečné 3. miesto.

Premiérové víťazstvo Petra Lovaša v súťaži jednotlivcov, spolu s 3. miestom našej dvojice, sú pre oboch hráčov vynikajúcou vizitkou pre nadchádzajúce obdobie. Účasť na turnaji Thailand Para Open 2024 bola totiž pre nich poslednou previerkou pred paralympijskými hrami v Paríži. Teraz ich už čaká iba doladenie formy na sústredeniach v slovinskom Lašku a doma na Slovensku.

Foto: archív SZTPŠ