Curleri na vozíku bojujú v Kórei o postup medzi 6 najlepších tímov MS kategórie A

V kórejskom Gangneungu prebiehajú  od 2. do 9. marca 2024 MS v curlingu na vozíku a následne od 10. do 16. marca sa uskutočnia aj MS v curlingu na vozíku zmiešaných dvojíc. Slovensko sa do elitnej kategórie majstrovstiev sveta vracia po ročnej pauze, keď medzi svetovú špičku opäť postúpilo ako víťaz minuloročných MS kategórie B, ktoré sa odohrali vo fínskom meste Lohja. Slovenskí reprezentanti po odohratí deviatich zápasov na šampionáte vyhrali 5, v 4 zápasoch svojmu súperovi podľahli a priebežne im patrí 7. miesto.

Na oficiálnom otváracom ceremoniáli v Gangneung Curling Centre privítal 12 najlepších tímov sveta paralympijský maskot PyeongChang 2018 Bandabi. Toto moderné centrum, v ktorom sa odohrávajú aj všetky zápasy šampionátu, disponuje 3500 miestami na sedenie a hostilo aj curlingové súťaže zimných olympijských a paralympijských hier v PyeongChangu 2018. Naši curleri preto túto halu veľmi dobre poznajú, no napriek tomu ich už v tréningu trochu zaskočil pomalší ľad.

Hala Gangneung Curling Centre hostila aj súťaže curlerov na vozíku v rámci ZPH 2018.

Hoci sa Slovensko na 1 rok ocitlo mimo elitnej kategórie, nechýbalo ani na jednom z posledných troch turnajov zimných paralympijských hier.  A keďže by si túto kontinuitu naši reprezentanti radi zachovali, na tohtoročnom šampionáte súčasne bojujú aj o dôležité kvalifikačné body na ZPH Miláno – Cortina d´Ampezzo 2026. Členmi nášho reprezentačného tímu v Gangneungu sú Radoslav Ďuriš, Monika Kunkeľová, Dušan Pitoňák, Peter Zaťko a Adrián Ďurček.

Do turnaja naši vstúpili v sobotu víťazne, keď porazili Estónsko vysoko 10:4. Práve Estónci postúpili spolu s našimi do A kategórie, keď na minuloročných MS kategórie B obsadili 2. miesto.

V nedeľu na Slovákov čakali tímy Kanady a USA. Po nešťastnej prehre s Kanadou 4:6, keď zápas rozhodol až posledný kameň, v zápase s USA zabojovali a zvíťazili 5:4. Opäť sa rozhodovalo až v do posledného kameňa, tentokrát však šťastena stála na našej strane.

Pondelok nebol pre naše farby práve tým najlepším dňom, keď sme najskôr podľahli Švédom 1:6 a neskôr aj domácim Kórejcom vysoko 2:9. Obidva tímy patria na týchto MS k tým najsilnejším, no naši si napriek tomu na nich trúfali a nečakali až taký jednoznačný priebeh. V obidvoch zápasoch im nevyšli hody v prvých endoch a potom už museli naháňať rozbehnutého súpera a svoju hru výrazne prispôsobovať nepriaznivému vývoju.

V utorok už naši museli bodovať, aby sa nám cieľ v podobe účasti v play-of turnaja ešte viac nevzdialil. Čakali na nás tímy Talianska a Nórska. Zápas s Talianskom bol pre našich dôležitým návratom do turnaja, keď svojich súperov z Apeninského polostrova porazili 8:3. Veľká škoda, že aj v druhom zápase nedokázali na tento výkon nadviazať a Nórsku podľahli 3:7. Bola to už 4 prehra na turnaji a Slovensko začínalo mať pri myšlienkach na lepšie umiestnenie „nôž na krku“, nakoľko do bojov o medaily postupuje prvých 6 tímov a do B kategórie vypadávajú poslední traja.  

 V stredu preto Slováci cítili, že v zápasoch s Českom a silným Lotyšskom už pôjde o všetko. Tomu podriadili aj všetko svoje úsilie a nakoniec sa mohli konečne tešiť z víťazstva v obidvoch zápasoch dňa. Najskôr po koncentrovanom výkone dokázali zdolať Čechov 6:3. V druhom dueli narazili na silného súpera, keď Nóri dlho viedli priebežnú tabuľku a ich výkony boli príjemným prekvapením turnaja. Priebeh zápasu bol preto veľmi dramatický. Slovensku sa v predposlednom ende podarilo stav tohto mimoriadne dôležitého zápasu vyrovnať  a v poslednom ende 2 bodmi zvrátiť víťazstvo na svoju stranu. Týmto víťazstvom sa výrazne priblížili k prvému cieľu – nezostúpiť opäť do B kategórie MS. Body do kvalifikácie na ZPH 2026 si taktiež môžu pripísať iba tie krajiny, ktoré si zachovajú príslušnosť v A kategórii. V hre zostáva i možnosť postupu medzi najlepšiu šestku turnaja a s ňou i potencionálne šance zabojovať o medaily.

O všetkom však rozhodnú štvrtkové zápasy, keď našich čakajú posledné dva duely skupinovej fázy. Ráno o 9. hodine sa stretneme s tímom Škótska a o 19. hodine s majstrami sveta a paralympijskými víťazmi z Číny.

Prví dvaja zo základnej časti postúpia do semifinále priamo, tímy na 3. – 6. mieste budú o zvyšné dve miesta musieť bojovať vo vzájomných zápasoch systémom tretí so šiestym a štvrtý s piatym. Záverečné zápasy o medaily sa odohrajú v sobotu.

Po skončení MS tímov zostávajú Radoslav Ďuriš s Monikou Kunkelovou v dejisku šampionátu, kde budú pokračovať v súťaži MS zmiešaných tímov. Na posledných MS v Richmonde dosiahli 6. miesto a tento rok si opäť ako cieľ postavili postup do vyraďovacej fázy.

Foto: archív SZTPŠ