Dolný Kubín sa stáva centrom parašportu

Dolný Kubín žije športom. Už o pár dní, od 12. do 15. septembra, sa tu uskutočnia Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže, ktoré privítajú viac než 90 talentovaných športovcov zo Slovenska, Poľska, Česka a Maďarska. O prípravách a význame tohto podujatia pre mesto sme sa porozprávali s primátorom Jánom Prílepkom.

Dolný Kubín hostí Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže už druhýkrát. Čím sa tento ročník líši od toho minulého?

V roku 2023 sme po prvýkrát zažili športové hry na slovenskej úrovni. S myšlienkou zorganizovať tieto hry v Dolnom Kubíne prišiel Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov. Oslovil mestský hokejový klub a mesto o spoluprácu pri organizovaní tohto podujatia. Už vtedy to bola pre nás výzva, najmä preto, že ako mesto sme nemali skúsenosti s organizovaním podujatí tohto druhu a rozmerov. Podľa účastníkov aj spoluorganizátorov však všetko dopadlo výborne. Preto sme prijali výzvu od Slovenského paralympijského výboru a Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov a opäť sa zapojili do spoluorganizácie podujatia – tentokrát v medzinárodnom formáte, s ešte väčším počtom športových disciplín. Dnes nás delia od jeho štartu už len dni a môžeme konštatovať, že úroveň podujatia sa posunula nie o jeden, ale o viac stupňov vyššie. V Dolnom Kubíne sa stretne viac než 90 talentovaných športovcov, ktorí budú bojovať o čo najlepšie umiestnenie v disciplínach ako sú atletika, boccia, cyklistika, lukostreľba, plávanie a stolný tenis. Spolu s ich trénermi a asistentmi to bude približne 160 účastníkov. K tomu treba pripočítať ešte 25 dobrovoľníkov a 40 organizátorov. To všetko v medzinárodnom formáte V4. Pôjde teda naozaj o jedno z najväčších podujatí pre telesne znevýhodnených na Slovensku za posledné roky.

Čo znamená organizácia takéhoto podujatia pre vaše mesto?

Pre naše mesto je to obrovská pocta a zároveň potvrdenie, že naša dlhoročná práca a spolupráca so Slovenským paralympijským výborom, Slovenským zväzom telesne postihnutých športovcov a slovenskou parahokejovou reprezentáciou, ktorá u nás sídli už 13 rokov, prinášajú svoje ovocie. V našom meste má už dva roky svoje zázemie aj družstvo Powerchair Hockey Slovakia – BlueSky Butterflie, ktoré sa venuje florbalu na elektrických vozíkoch. Usilujeme sa, aby parašportovci v Dolnom Kubíne našli kvalitné zázemie a čo najlepšie podmienky pre svoj rozvoj. Veríme, že máme nielen všetky potrebné predpoklady, ale aj bohatú historickú tradíciu, ktorá nás k tomu predurčuje. Naši obyvatelia majú k parašportu blízko, veď v minulosti u nás vyrástlo viacero parašportovcov a podporovateľov tohto športu, ako napríklad dlhoročný lekár paralympijských reprezentácií Juraj Štefák, paralympionik Jozef Búroš, stolný tenista Marek Tutura či lyžiar Marek Kubačka. Vnímame ako našu povinnosť pokračovať v podpore zdravotne znevýhodnených – nielen športovcov, ale každého, kto potrebuje pomoc. Tento záväzok berieme veľmi vážne a sme hrdí na to, že môžeme prispievať k rozvoju parašportu a k zlepšeniu života týchto ľudí.

Môžete nám priblížiť, ako prebiehala príprava tohto športového sviatku?

Prípravy na Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže  sa začali už po úspešnom minulom ročníku, keď sme sa rozhodli posunúť celý projekt na vyššiu úroveň. Plány na rozšírenie hier o ďalšie športy a medzinárodnú účasť rýchlo nabrali konkrétne kontúry. Počas uplynulého roka sme absolvovali množstvo stretnutí s partnermi a spoluorganizátormi, aby sme každý detail doladili. Dolný Kubín mal za úlohu pripraviť športoviská, zabezpečiť ubytovanie, logistiku a dopravu, a tiež získať dostatok dobrovoľníkov. Chceme, aby všetko prebehlo hladko a aby sa každý cítil vítaný. Okrem toho sa môžu návštevníci tešiť na slávnostný otvárací ceremoniál, ktorý sa uskutoční priamo na Hviezdoslavovom námestí v rámci Dní mesta a Dolnokubínskeho jarmoku. Tento okamih bude skutočným vrcholom podujatia, na ktorý sa všetci veľmi tešíme.

Organizácia takéhoto podujatia si určite vyžadovala spoluprácu nielen mesta, ale aj ďalších subjektov. Ako ste to zvládli?

Presne tak. Chcel by som sa z celého srdca poďakovať všetkým, ktorí prispeli k úspechu tohto podujatia. Stredné školy poskytli svoje športoviská a stravovacie kapacity, mestský hokejový klub, atletický klub, plavecký klub a správa našich športovísk nám vyšli maximálne v ústrety. Veľké poďakovanie patrí aj Aquaparku, mojim kolegom a všetkým dobrovoľníkom, ktorí neúnavne pracovali na tom, aby sa toto podujatie mohlo uskutočniť. Bez nich a mnohých ďalších by to jednoducho nebolo možné. Samozrejme, najväčšiu zásluhu má Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov. Oni sú tou myšlienkou a motorom celého podujatia. Naše mesto, jeho obyvatelia a inštitúcie zase predstavujú potrebnú hnaciu silu. Spoločne sme vytvorili dobre fungujúci stroj. Verím, že tento stroj sa 13. septembra, v deň otvorenia hier, pohne správnym smerom a dosiahne cieľ, ktorý sme si stanovili.