Fantastickí Ján Riapoš s Petrom Lovašom zajtra v Paríži vo finále o zlato!

V dnešnom semifinále štvorhry skupiny MD4 zdolal slovenský pár Ján Riapoš – Peter Lovaš druhú nasadenú kórejskú dvojicu Park Jin Cheol/Cha Soo Jong po napínavom súboji 3:2 a zajtra bude bojovať o prvé miesto. Jána Riapoša čaká už šieste paralympijské finále, nováčik Peter Lovaš si zahrá prvé.

Tesne po fantastickom semifinálovom zápase, ktorý často dvíhal zo stoličiek divákov v hale i pri televíznych obrazovkách, ponúkol svoj pohľad naň ako prvý Ján Riapoš: „Opäť to bolo ako na hojdačke. Škoda prvého takmer vyhratého setu, ktorý mohol rozhodnúť o tom, že vyhráme 3:0, ale skomplikovali sme si situáciu a potom už sme sa nedostali do takého tempa. Boli sme v situácii ako so Španielmi, že aj oni zmenili taktiku a viac menej sme museli po každej loptičke, po každom sete prehodnocovať, akým spôsobom pokračovať. Dnes hral Park, to je ten hráč s ľahším postihnutím, fantasticky, pokazil len jeden bekhend, ale v závere až dva a to rozhodlo, že zahodili v koncovke piateho setu lopty, ktoré dovtedy hrali na sto percent“

Svoje pocity zo zápasu pridal aj druhý z našej dvojice Peter Lovaš: „Snažili sme s Jankom byť pokojní od začiatku až do konca. Stále sme si prízvukovali, aby tam bol ten pokoj, aby sme sa nikam neponáhľali. Škoda tohto prvého setu, ušetrili by sme si kopu nervov. Ale bol to úžasný zápas. Mali sme určenú taktiku hrať na toho slabšieho v dvojici. Napokon to vyšlo, aj s prispením toho lepšieho hráča, že pokazil v závere dve loptičky, čo v podstate rozhodlo“.

Náš pár bol nasadený ako číslo 5, takže jeho postup do finále zbúral papierové predpoklady. Zajtra o 17:00 hod. si zahrá o zlato s nasadenou jednotkou – ďalším kórejským párom Jang Yeongjin/Park Sung Joo, ktorá v druhom semifinále zdolala domácich Francúzov Lamirault/Michaud 3:1. Ako teda na nich? „V prvom rade sa musíme dobre vyspať, dáme si technickú poradu, kde rozoberieme našich súperov a potom vo finále už človek dáva všetko zo seba, aby zabojoval o najvyššiu métu. Súperov poznáme, porazili sme ich, aj sme s nimi prehrali. Takže si myslím, že to zasa bude otvorená dráma, ale pevne verím, že opäť so šťastným koncom pre nás“, povedal Ján Riapoš.

Menšou výhodou bude, že nenastúpia proti domácim, lebo to by už aj tak dosť hlučná atmosféra vykulminovala. „Atmosféra je výborná, ale predsa len pri tomto športe človek musí aj počuť a my sme sa s Petrom prvé dva sety kvôli hluku vôbec nepočuli, dokonca ani dopad loptičky na stôl, čo je veľmi dôležité“.

Semifinále MD4: SVK – KOR 3:2 (10:12, 11:7, 11:8, 7:11, 12:10)

Zdroj: paralympic.sk

Autor článku: Roman Vegh

Foto: TASR