Iniciatíva „My Drops Matters“ sa môže stať blízkou aj pre naše hnutie

V týchto dňoch si pripomíname smutné výročie, keď nás pred 11 rokmi navždy opustila žena, ktorá sa svojim životom a prácou zapísala do našich spomienok a sŕdc. Margita Homolová bola dlhoročnou pracovníčkou sekretariátov SZTPŠ a SPV. Pamätáme si ju ako obetavého človeka, pripraveného kedykoľvek podať pomocnú ruku každému, kto to potreboval. Dcéra Zuzana dnes pokračuje v jej odkaze a snaží sa pomáhať v oblastiach podobných tým, ktoré boli blízke aj jej mame. Ako jedna z koordinátorov dobrovoľníckej iniciatívy „My Drops Matters“ šíri po celom Slovensku myšlienku darovania krvi.

Gitka Homolová s dcérou Zuzanou

Kampaň, ktorej názov by sme voľne do slovenčiny preložili ako „Na mojej kvapke záleží“, funguje už niekoľko rokov v zahraničí. Zapájajú sa do nej firmy, pracovné kolektívy, ale aj školy, či rodičia. Na Slovensku túto kampaň odštartovala na konci minulého roku Základná škola s materskou školou Za kasárňou 2 v Bratislave.  Svoju krv tu prišli darovať desiatky ľudí preto, aby pomohli jednému z jej žiakov, ktorý bojuje s onkologickým ochorením. Cieľom tejto dobrovoľníckej iniciatívy na Slovensku je postupne motivovať školy, firmy, športové kluby a iné organizácie k spoločnému darovaniu krvi a k zvyšovaniu povedomia o tom, ako môže darovaná krv zachraňovať životy ľudí.

Iniciatíva pripomína, že krv sa v zdravotníckych zariadeniach používa nepretržite. Na Slovensku podľa nej potrebuje za jednu hodinu transfúzny prípravok v priemere 23 pacientov. Okrem obetí úrazov a nehôd ju pravidelne potrebujú predčasne narodené deti, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek a mnohí ďalší. Jednotka transfúznej krvi s objemom 450 mililitrov môže zachrániť až tri ľudské životy. Preto každý, kto sa rozhodne byť darcom, stáva sa superhrdinom v pravom slova zmysle. Obrovskú hodnotu darcovstva si však mnohí neuvedomujeme, pokiaľ vážne neochorieme my sami alebo niekto blízky.

Štafetu iniciatívy, ktorá sa začala na bratislavskej základnej škole, už prebrali aj ďalšie školy. Okruh tých, ktorí chcú darovaním krvi zachrániť ďalšie ľudské životy, sa neustále rozširuje. Preto ak máte vo svojom okolí niekoho, kto by sa rád k tejto skvelej myšlienke pridal, môžete kontaktovať sekretariát SZTPŠ, alebo sa priamo obrátiť na oficiálne kontakty iniciatívy.

Pre ďalšie informácie o iniciatíve využite kontakty:

Mgr. Lucia Tóthová

Koordinátor a autor iniciatívy My Drop Matters

luciatothova@rarecrew.com, +421 948 385 302

Mgr. Martina Frigová

Riaditeľka marketingu a komunikácie NTS

martina.frigova@ntssr.sk, +421 915 915 117

Manuál pre používateľov:

  • Kontaktujte NTS SR, pre stanovenie termínu mobilného odberu krvi na emailovej adrese mobilnyvyjazd@ntssr.sk.
  • Všetky informácie k samotnému priebehu odberu vám dá kontaktná osoba z Národnej transfúznej služby SR.
  • Oslovte interne ľudí okolo seba, ako by vedeli podporiť akciu napríklad tlačou plagátov, výrobou nálepiek, výrobu vlastných tričiek s logom. Tieto aktivity sú potrebné na samotnú propagáciu akcie, aby sa vám prihlásilo aspoň 30 a viac darcov.
  • Stiahnite si grafiky ku kampani My Drop Matters. Je na vás, ktoré sa rozhodnete použiť. Všetky grafiky sú voľne prístupne bezodplatne a bez nutnosti registrácie na stránke www.mydropmatters.sk.
  • Pošlite tlačovú správu s potrebnými informáciami, kde bude komunikovaná samotná myšlienka, dátum akcie a prihlasovací formulár.
  • Motivujte aj inú organizáciu, aby sa do akcie zapojila, nech sa šíri ďalej myšlienka potreby darovania krvi. Každý darca predsa vie zachrániť až 3 ľudské životy.