Majstrovstvá Slovenska v Boccii 2023

22. Majstrovstvá Slovenska v boccii a uskutočnili v dňoch 14. a 15. októbra 2023 v novej športovej hale na Junáckej v Bratislave. Turnaj bol otvorený, a tak sa ho zúčastnili nielen reprezentanti Slovenska, ale aj Českej republiky, Maďarska a Slovinska.

Sobotňajší turnaj jednotlivcov v kategóriách BC1,  BC2,  BC3,  BC4 a BC5 bol výberový, hráči sa naň mohli prebojovať na základe výsledkov z predchádzajúcich troch ligových kôl. V každej kategórii mohlo súťažiť len šesť najlepších hráčov, a tak sme na majstrovstvách videli to najlepšie, čo v súčasnosti na Slovensku v boccii máme.

BC1

Tomáš Král potvrdil rolu favorita v BC1 a svoju zbierku víťazstiev doplnil o titul majstra Slovenska. Po pretekoch netajil spokojnosť. „Trénoval som intenzívne celý rok a po zisku medaily na Svetovom pohári v Brazílii som si veril. Pred domácimi majstrovstvami som si pár dní oddýchol a cítil som pohodu. Dokonca aj podlaha v športovej hale mi veľmi vyhovovala, a to všetko zrejme prispelo k môjmu víťazstvu.“

BC 2

Pre Róberta Mezíka sú majstrovstvá Slovenska vždy najdôležitejšou súťažou na národnej  úrovni, a tak naštartoval na plný plyn. Výsledok sa dostavil – Robo svoju kategóriu BC2 vyhral. „Musím priznať, že prvý zápas a aj polovicu druhého som sa herne dosť trápil, no potom mi naskočil motor,“ smeje sa. „Dotiahol som to do víťazného konca po jednoznačnom priebehu všetkých ostatných zápasov.“

BC 3

Kategória BC3 sa stala doménou Borisa Klohnu a po víťazstve netajil spokojnosť. „Hralo sa mi dobre, cítil som pohodu a návrat hráčskej formy. Okrem toho aj atmosféra na majstrovstvách bola úžasná.“

BC 4

Napriek tomu, že sa Martin Strehársky len pár dní pred majstrovstvami Slovenska vrátil zo svetového pohára v boccii v Portugalsku a nemal čas na tréning, vedel, že je stále vo forme. „Ukázalo sa to hneď v prvý deň turnaja. Bol som v pohode a nikdy som nemal pocit, že by som nemal vyhrať.“ Jeho pocity ho nesklamali a vybojoval prvé miesto v kategórii BC4.

BC 5

Víťazkou kategórie BC5 sa stala Anna Mihová.

V nedeľu bojovali o tituly na majstrovstvách Slovenska v boccii tímy BC1/BC2 a páry BC3, BC4 a BC5.

V nedeľu bojovali o tituly na majstrovstvách Slovenska v boccii tímy BC1 / BC2 a páry BC3, BC4 a BC5.

Tímy BC1 / BC2

V tímoch BC1 / BC2 zvíťazili hráči z Českej republiky. Kateřina Cuřinová, Jozef Žabkaa Jan Haták (SCJÚ Praha) vyhrali tesne 6:5 nad Róbertom Mezíkom, Eliškou Jankechovou a Tomášom Králom a odniesli si do Českej republiky zlato. Tretie miesto získali opäť Česi Anna Vacková, Jiřina Kreibichová a Jan Zdráhal (SK Kociánka Brno). Vyhrali 8:2 nad Rasťom Kurilákom, Ninou Melicherovou a Jakubom Nagyom.

Páry BC 3

V pároch BC3 si prvé miesto vybojovali Boris Klohna a Ľuba Škvarnová. Striebro získala slovinsko-maďarská dvojica Klemen Kramžar a Dalma Ujpál a bronz patrí  Michalovi Tižovi a Miroslavovi Bielakovi.

Páry BC4

V pároch BC4 súťažili iba dve dvojice. Zlato získal Marián Klimčo, ktorému k víťazstvu dopomohol český športovec Radek Procházka, striebro patrí dvojici Martin Strehársky a Róbert Ďurkovič.

Páry BC5

V kategórii BC5 vyhrala dvojica Paulína Ryšavá a Samuel Andrejčík, druhé miesto obsadili Adriana Mateášiková s Petrom Vargom a tretia priečka patrí Dušanovi Sotoniakovi a Filipovi Ficekovi.

Viac fotografií nájdete v našej fotogalérií.

Foto: Roman Benický