Významná dohoda o podpore curlingu na vozíku

V Bratislave dnes podpísali zástupcovia Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ), Slovenského paralympijského výboru (SPV), Mestskej časti Bratislava – Ružinov a Ružinovského športového klubu (RSK) Memorandum o vzájomnej spolupráci. Jeho hlavným cieľom je zlepšiť tréningové podmienky curlerov na vozíku a prispieť k ich kvalitnejšej príprave na vrcholné podujatia.

Dokument podpísali starosta mestskej časti Martin Chren, predseda SPV a SZTPŠ Ján Riapoš a riaditeľ RSK Ľubomír Lenár, ktorý ako svoj hlavný cieľ definuje „vytvorenie modelu spolupráce pri rozvoji a podpore curlingu na vozíku ako paralympijského športu a športových aktivít mládeže, aktivít zameraných na posilnenie sociálnej integrácie osôb so zdravotným znevýhodnením, prostredníctvom športu v mestskej časti Bratislava Ružinov“.

Starosta Martin Chren po podpise memoranda uviedol: „My sa veľmi tešíme, že môžeme podporiť našich paralympionikov. Sám som dnes s prekvapením zistil, že v Ružinove máme jedinú funkčnú curlingovú halu na Slovensku, takže sa z nej vlastne stáva infraštruktúra národného významu. Mala by preto slúžiť nielen súkromným akciám, ale najmä našim reprezentantom. Paralympionici nás veľmi úspešne reprezentujú a neviem si predstaviť, že by mali denne chodiť trénovať do Prahy alebo Viedne. Preto som rád, že sme sa takto dohodli. Zväz (SZTPŠ) dostane halu do správy, urobíme ešte drobné rekonštrukčné úpravy, aby tam boli bezbariérové prístupy, toalety, a budeme im veľmi fandiť, aby im to pomohlo k ďalším úspechom. Som rád, že sme urobili správnu vec“.

Predseda SPV a SZTPŠ Ján Riapoš: „Je to významný dokument pre curling na vozíku, ktorý vlani dosiahol taký skvelý úspech v Pekingu. Ten však neodráža stav infraštruktúry tohto športu na Slovensku, keďže máme len jednu špecializovanú halu práve tu v Ružinove. Tá však mala problémy, bola zatvorená nielen z kovidových, ale aj z finančných dôvodov. Preto som rád, že dnešný podpis memoranda vytvára lepšiu bázu do budúcnosti, aby sme v spolupráci s mestskou časťou a RSK túto halu udržali ako pre profesionálny, tak aj pre rozvojový curling, čo nie je jednoduché, či už z hľadiska cien energií alebo nákladov na údržbu takéhoto zariadenia. Bolo by dobré, keby sa k pomoci tomuto športu pridali aj vyšší územný celok a štát. Pevne verím, že tento projekt sa podarí udržať a do budúcnosti aj rozvinúť.“

Na podpise dokumentu mali zastúpenie aj naši úspešní curleri, ktorí napriek okliešteným tréningovým možnostiam vybojovali na ZPH Peking výborné 4. miesto. Skip tímu Radoslav Ďuriš: „Vyzerá to nádejne, keďže sa za dohodu postavili všetky zúčastnené strany. Mestská časť nám veľmi pomohla už pred vlaňajšími ZPH, prisľúbila ďalšiu podporu a teraz sa to aj podpísalo. Je to komplexnejší problém, ale mestská časť zabezpečila všetko potrebné a verím, že to bude fungovať. Podmienky sa zlepšujú, teraz bude na nás, či sa dokážeme kvalifikovať na ZPH, lebo je to veľmi náročné. Ak sa to podarí, môžeme bojovať aj o medaily. Ale teraz na jeseň nás hlavne čakajú MS B skupiny, kde sa pokúsime o návrat späť medzi elitu“.

Zdroj: www.paralympic.sk

Foto: archív SZTPŠ a SPV