Marcel Pavlík pod vedením nového trénera potvrdzuje skvelú športovú formu

Náš dlhoročný reprezentant v paralukostreľbe Marcel Pavlík niekoľko mesiacov pred paralympijskými hrami dokazuje, že jeho športová výkonnosť výrazne napreduje a v súťaži dokáže dosahovať výsledky na najvyššej úrovni. V rámci kvalifikácie, ktorú usporiadal Slovenský lukostrelecký zväz v súvislosti s dvomi dôležitými turnajmi – majstrovstvami Európy a svetovým pohárom v tureckej Antályi, dokázal nastrieľať hodnoty, ktoré ho v kategórii kladkový luk radia medzi absolútnu slovenskú špičku zdravých lukostrelcov. Získal tak možnosť reprezentovať Slovensko na týchto významných športových podujatiach medzi zdravými športovcami.

Na to, aby mohol paralukostrelec vôbec rozmýšľať nad tým, že môže byť zaradený do reprezentácie zdravých lukostrelcov, potrebuje mať stabilnú výkonnosť s hodnotami nad 680 bodov. Marcel Pavlík v kvalifikácii Slovenského lukostreleckého zväzu nastrieľal 4 výsledky, z ktorých sa rátali dva najlepšie –  696 a 692 bodov, čo je veľmi kvalitný výsledok. Pritom je však zaujímavé konštatovať, že v minulosti už dokázal na vrchole svojej športovej výkonnosti nastrieľať aj hodnoty prevyšujúce 700 bodov. „Často sa zabúda na to, že Marcel je vôbec prvý Slovák, ktorý dokázal v elimináciách v kladkovom luku streliť 150 bodov“ povedal jeho aktuálny tréner Vladimír Hurban. S Marcelom Pavlíkom začal spolupracovať minulý rok, keď v priebehu septembra, októbra o tejto zmene diskutovali a oficiálne ju spečatili v novembri. Následne sa zúčastnil aj prvého väčšieho sústredenia a následne sa zapojil do súťaže halovej lukostreľby zdravých. „Týchto súťaží som sa zúčastňoval už spolu s Marcelom ako tréner a kouč, čo bolo pre neho ďalším posunom, nakoľko sme už v rámci pretekov dokázali riešiť niektoré nedostatky a ovplyvňovať tak jeho výkonnosť priamo na mieste“ pokračoval Vladimír Hurban v hodnotení ich prebiehajúcej vzájomnej spolupráce.

Marcel Pavlík na PH Tokyo 2020 skončil v kategórii kladkový luk na 4. mieste

Náš dlhoročný reprezentant už potreboval po rokoch pevné trénerské zázemie, ktoré môže jeho športovému napredovaniu iba pomôcť. Obzvlášť v období, keď je jedným z adeptov na účasť na nadchádzajúcich PH Paríž 2024. Opýtali sme sa preto na záver jeho trénera, s akým výkonnostným cieľom by v prípade nominácie cestoval Marcel Pavlík na tohtoročné paralympijské hry: „Pevne verím, že v prípade štartu na paralympiáde dokáže zopakovať to, čo sa mu podarilo v Tokiu 2020, keď sa v súťaži dokázal dostať medzi posledných štyroch strelcov. Bola by to jeho tretia paralympiáda, takže by už mal byť schopný využiť okrem správne načasovanej formy aj získané skúsenosti“. V Tokyu náš reprezentant do poslednej chvíle útočil na medailu, ktorá mu nakoniec unikla len o dva body v semifinále s Číňanom Che Č‘-chaom.

V kladkovom luku pre účasť na PH Paríž 2024 prichádzajú do úvahy traja naši reprezentanti, ktorí už majú strelené požadované kvalifikačné skóre (MQS). Okrem Marcela Pavlíka toto kritérium splnili v kategórii kladkový luk aj Marián Marečák a Martin Dorič. O účasti teda rozhodne aktuálna športová výkonnosť a počet pridelených miesteniek. Účasť na dvoch vrcholných podujatiach lukostreľby zdravých preto môže byť pre Marcela Pavlíka tou najvhodnejšou príležitosťou pre to, aby dokázal vzostup svojej športovej formy a oprávnenosť štartu na paralympiáde v Paríži. Tá sa začne vo francúzskej metropole už koncom augusta tohto roku.

Foto: archív SZTPŠ