Naši curleri napriek nepriaznivým okolnostiam vo Švajčiarsku dominovali

V dňoch 11. – 13. októbra 2024 sa reprezentačné družstvo našich curlerov na vozíku zúčastnilo 16-teho ročníka medzinárodného turnaja vo švajčiarskom Wetzikone. Na turnaj odcestovala slovenská curlingová špička v zložení Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Peter Zaťko a tréner Milan Bubeník. Na turnaji štartovalo 12 družstiev z celého sveta a naši curleri po prekonávaní viacerých nepriaznivých okolností nakoniec dokázali obhájiť prvenstvo z minulého roku.

Na turnaji vo Švajčiarsku naša reprezentácia v curlingu na vozíku štartovala aj v minulom roku, keď turnaj vyhrala. Preto cieľ pre tento rok bol postavený identicky – naši do Wetzikonu pricestovali s jasnou ambíciou obhájiť minuloročné víťazstvo. Iné sú však predturnajové ambície a iná realita, ktorá často nečakane postaví do cesty aj nepriaznivé okolnosti, s ktorými sa treba v rámci každej súťaže popasovať. A tak prvú náročnú skúšku náš tím musel prekonávať už počas dopravy do miesta konania turnaja, keď sa pokazilo jedno z dvoch áut, ktorými naši do Švajčiarska cestovali. Napriek tomu sa podarilo doraziť do Wetzikonu trom hráčom s trénerom, pričom štvrtý hráč musel čakať na opravu vozidla.  Po vysvetlení týchto okolností organizátorom naši nastúpili do začiatočnej fázy turnaja v trojčlennom zložení. V prvom zápase, proti družstvu USA ich tieto okolnosti nevyviedli z koncentrácie a zvíťazili presvedčivo 9-2 . Podobný scenár sa  zopakoval aj v druhom zápase s Poľskom, ktorý opäť ovládli Slováci pomerom 7-3. Večer sa už k družstvu pripojil aj 4-tý hráč, ktorý pricestoval s opraveným automobilom.

Štvorčlenné zloženie si však naši curleri dlho neužili, nakoľko počas nasledujúceho zápasu s Kóreou, ktorý prehrali 2-9, ochorel jeden z hráčov, takže boli nútení opäť pokračovať v súťaži iba v trojčlennom zložení. V druhom zápase dňa s talianskym družstvom z Trentina opäť vyhrali 9-6, ako by im trojčlenné zloženie vôbec ani neprekážalo.

Aj ďalší, tretí deň turnaja, pokračovali naši stále v trojčlennom zložení. V dôležitom zápase so Škótskom dokázali vyhrať 13-6 a postúpili tak do finále turnaja. V ňom sa opäť stretli s reprezentáciou Kórei a po víťazstve 10-3 jej vrátili prehru z predošlého dňa. Nepriaznivé okolnosti teda nijako nezastavili našich na ceste za stanoveným cieľom a obhajoba prvenstva z minulého roka sa podarila.

Na turnaji sa zúčastnilo 12 družstiev z celého sveta. Z toho boli štyri družstvá zo Švajčiarska, dve z Talianska, a po jednom z Británie, Škótska, Kórei, Poľska, USA a Slovenska.

K vystúpeniu našich curlerov a k ich nezlomnosti na ceste k absolútnemu víťazstvu srdečne gratulujeme.

Foto: archív SZTPŠ