Paracyklisti majú za sebou 1. kolo SP v austrálskom Adelaide

Naši paracyklisti štartovali v termíne 15.-17. januára 2024 na svetovom pohári v cestnej paracyklistike UCI. Prvé kolo svetového pohára sa konalo v austrálskom Adelaide a bolo jedným z troch tohtoročných kvalifikačných podujatí na PH Paríž 2024. Zúčastnilo sa ho 181 pretekárov z 31 krajín a naši reprezentanti Patrik Kuril a Anna Oroszová na ňom dosiahli pekné výsledky i cenné body do kvalifikácie na PH. Nevyhli sme sa však aj niektorým rozporuplným situáciám, ktoré naše predstavy o umiestnení poriadne zamiešali a iba okamžitý zásah našej výpravy neznamenal úplnú stratu umiestnenia a možnosti zisku dôležitých kvalifikačných bodov.

Prvé kolo svetového pohára v cestnej paracyklistike odštartovalo v Austrálii 15. januára časovkou. Na okruhu The Tailem Bend Motorsport Park sa najskôr v MC4 predstavil paralympijský víťaz Patrik Kuril, pre ktorého však časovka nedopadla podľa predstáv. Pri prejazde do 2. kola došlo smerom k nášmu reprezentantovi k zmätočnému pokynu UCI koordinátora paracyklistiky, čo viedlo k nesprávnemu prejazdu cieľom. Z tohto dôvodu nebol jeho čas zaznamenaný. Situáciu výprava SR okamžite riešila s hlavným komisárom podujatia. Jedinou možnosťou, aby mohol byť Patrik Kuril riadne klasifikovaný vo výsledkovej listine, bol dodatočný prejazd cieľovou bránou. Toto sa však udialo po dlhých minútach a tak Patrik Kuril obsadil „iba“ 13. priečku. Získanie poradia však bolo veľmi dôležité predovšetkým z pohľadu kvalifikácie na PH Paríž 2024 a tak 13. miesto znamenalo zisk 8 bodov do kvalifikačného rankingu. Na identickom okruhu štartovala v časovke WH3 Anna Oroszová, ktorá obsadila 5. miesto.

Patrik Kuril čelil v časovke zmätočnému pokynu organizátorov

V druhý súťažný deň 16. januára boli na programe cestné preteky C skupín. V MC4 štartoval doobeda vo veľkej horúčave aj slovenský reprezentant Patrik Kuril. V druhom z 9 okruhov v areáli The Tailem Bend Motorsport Park sa od hlavného poľa odpútala dvojica Louis Clincke (BEL) a Bartolomiej Bertolin (POL), ktorú stíhal Španiel Damian Ramos Sanchez a Timothy Zemp zo Švajčiarska. Zemp neskôr tempu nestačil a zaradil sa späť do hlavnej skupiny, v ktorej jazdil aj Patrik Kuril. V predposlednom kole sa Patrik snažil zo skupiny odpútať, tento atak sa však jeho súperom podarilo zachytiť. P. Kuril to skúsil aj v poslednom kole, tentokrát sa mu podarilo súperom odskočiť a cieľom prešiel na výbornom štvrtom mieste.  Víťazom cestných pretekov sa stal Poliak Bertolin pred Clinckem (BEL) a Ramosom Sanchezom (ESP).

V posledný súťažný deň boli na programe cestné preteky skupiny H skupín, kde sa predstavila aj Anna Oroszová (WH3). Na pretekárky čakalo v areáli The Tailem Bend Motorsport Park 5 okruhov. Hneď v prvom z nich sa od hlavnej skupiny odpútala domáca pretekárka Lauren Parker s Taliankou Francescou Porcellato. Za nimi išla osamotene Alicia Dana z USA a zvyšok štartového poľa. Najrýchlejšia bola Austrálčanka L. Parker, druhá skončila Talianka F. Porcellato a na bronzovej priečke sa umiestnila Američanka Alicia Dana. Anna Oroszová prešla cieľom po výbornom výkone na veľmi peknom 4. mieste.

Anna Oroszová v cestných pretekoch siahala na medailové pozície

Naši reprezentanti Patrik Kuril a Anna Oroszová si z Austrálie napokon odnášajú dve štvrté miesta (obaja z cestných pretekov), jedno piate (Anna Oroszová) a 13. miesto (P. Kuril) z časovky. Obom sa podarilo získať dôležité body do paralympijského kvalifikačného rankingu. 18. januára zamierila naša výprava z Austrálie späť na Slovensko.

Informoval Branislav Režňák – manažér družstva paracyklistiky

Foto: Branislav Režňák