Početná výprava Slovenska odlieta na World Abilitysport Games 2023

Thajské mesto Nakhon Ratchasima víta športovcov s telesným znevýhodnením z celého sveta. Od 1. do 9. decembra 2023 tu budú prebehať súťaže svetových hier medzinárodnej organizácie World Abilitysport. Tá vznikla na začiatku tohto roka, keď sa spojili dve významné organizácie športu telesne znevýhodnených – Medzinárodná športová federácia vozičkárov a osôb s amputáciami (IWAS) a Medzinárodná asociácia športovcov s detskou mozgovou obrnou a inými neurologickými ochoreniami (CP-ISRA). Nová organizácia sa rozhodla pokračovať v tradícii hier, ktoré umožňujú aktívnym i začínajúcim športovcom súperiť na jednom športovom poli. Svoje zastúpenie na tomto významnom športovom podujatí bude mať aj Slovensko v podobe 28-člennej výpravy, ktorá do Thajska odletí v dvoch skupinách. Plavci so strelcami a lukostrelcami vo štvrtok 30. novembra a následne v piatok druhá skupina so stolnými tenistami a atlétmi. Celkovo sa na hrách v konkurencii vyše 1000 športovcov z celého sveta predstaví 16 našich reprezentantov v piatich športových odvetviach.

World Abilitysport Games 2023 v thajskom Nakhon Ratchasima sú veľkým prísľubom pre to, aby odštartovali dôležitú etapu v napredovaní svetového paralympijského hnutia.  Podujatie, ktoré sa bude pravidelne konať každé dva roky, bude nesporne najväčším svetovým stretnutím športovcov s telesným znevýhodnením. Športovci budú na hrách súťažiť v troch kategóriách – do 23 rokov, Open a Masters (nad 40 rokov). V rodine 11 športov, ktoré sú na programe tohtoročných hier, budeme mať svoje zastúpenie v piatich – v atletike, lukostreľbe, plávaní, stolnom tenise a streľbe.

Slávnostný podpis spolupráce pri usporiadaní hier World Abilitysport Games 2023 v thajskom Nakhon Ratchasima

V „kráľovnej športov“ sa v Thajsku predstavia 4 naši atléti – Adrián Matušík, Ladislav Čuchran, Miroslav Čerešňa a Igor Brunner.

Vedúci športu atletika na hrách Miroslav Čerešňa: „Svetové hry, ako každé vrcholné podujatie nášho športu, určite prispejú k jeho ďalšiemu zviditeľneniu a propagácii. Naši atléti majú v Thajsku ďalšiu možnosť plniť limity pre budúcoročné paralympijské hry v Paríži. Veríme preto, že  podáme čo najlepšie výkony a podarí sa nám tak rozšíriť budúcoročnú výpravu atletiky na PH Paríž 2024.“

V súťažiach lukostreľby budeme mať možnosť sledovať trio našich skúsených reprezentantov – Dávid Ivan, Martin Dorič a Marián Marečák.

Aké sú očakávania vedúceho športu Adama Truhlářa? „Tieto hry dokonale dopĺňajú najvyššie svetové súťaže ako paralympijské hry, či majstrovstvá sveta. Možnosť zúčastniť sa  ich preto považujeme za ohromný benefit v športovej príprave našich paralukostrelcov.  Samozrejme ako všetci účastníci hier, aj oni majú za cieľ dosiahnuť čo najlepší výsledok a umiestnenie. Je pre nás hrdosťou a cťou reprezentovať na hrách našu krajinu. Veríme, že prostredníctvom svojich výkonov zvýšime popularitu slovenskej paralukostreľby a prispejeme k zisku čo najväčšieho počtu medailí“.

V tomto športe sa na podujatí predstaví mladá vychádzajúca hviezda paraplávania Alžbeta Kubová. Veď práve pre takýchto športovcov majú hry obrovský význam, pretože im vytvárajú dôležitý priestor pre športovú konfrontáciu na najvyššej úrovni.

Vedúci športu na hrách, skúsený tréner paraplávania Martin Sadloň: „Je to skvelá príležitosť, keď svetové hry nasledujú bezprostredne po usporiadaní 1. ročníka Športových hier mládeže SZTPŠ. Práve Alžbeta Kubová na nich patrila k tým mladým paraplavcom, ktorí hodnotou svojich výkonov zaujali a dokázali, že sa už môžu smelo porovnávať  so silnou medzinárodnou konkurenciou. Aj keď je najmladšou členkou našej reprezentácie, v disciplíne 100 metrov motýlik môže v prípade osobného rekordu zamiešať karty aj v procese kvalifikácie na budúcoročné paralympijské hry“.  

Stolní tenisti posielajú do Thajska silnú päticu reprezentantov, keď v turnaji s faktorom 20 očakávajú kvalitné zastúpenie stolných tenistov z celého sveta i reálnu možnosť vylepšiť si svoje rankingové postavenia v záverečnej kvalifikácii na PH Paríž 2024. Reprezentovať nás budú Ján Riapoš, Peter Lovaš, Boris Trávníček, Peter Mihálik a Richard Csejtey.

Vedúcou športu je Viktória Lučenková. „Hry považujem za významné podujatie v rámci propagácie para športu vo svete i navzájom medzi jednotlivými športami. Šport spája ľudí na viacerých úrovniach a  prostredníctvom týchto hier môžu získať ďalšie nenahraditeľné skúsenosti. Cieľom stolnotenisovej výpravy je zisk dôležitých bodov do svetového rebríčka a tým aj posilnenie našich šancí na miestenky pre paralympijské hry v Paríži. Záverečný kvalifikačný turnaj na PH 2024 sa bude rovnako konať  v Thajsku, takže je to aj výborná príležitosť pripraviť sa na herné podmienky v tejto lokalite“.

Aj v rámci tohto športového odvetvia vysielame na hry to najlepšie, čo doma máme. Veď mená ako Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský a Kristína Funková sú vo svetovej parastreľbe viac ako zvučné.

Vedúci športu na hrách Dušan Malenovský rešpektuje silu súperov, ale vzhľadom na našu kvalitu sa netají vysokými ambíciami: „World AbilitySport Games sa v budúcnosti určite stanú významnou súčasťou rozvoja a propagácie športu zdravotne znevýhodnených vo svete. Zúčastňujeme sa na takomto podujatí po prvý krát a očakávame, že hry budú usporiadané na vysokej úrovni s účasťou nielen začínajúcich športovcov ale aj športovcov – medailistov z PH, MS a ME. S ich účasťou získavajú aj vysoký výkonnostný kredit. Očakávame účasť takých tímov ako je Čina, Kórea, India, či Thajsko, ktoré patria do absolútnej svetovej špičky. V tejto silnej konkurencii by sme sa v jednotlivých disciplínach radi presadili postupom do finálovej osmičky a nakoniec zabojovali aj o cenné medailové umiestnenia“.

Súčasťou programu hier bude aj zasadnutie Valného zhromaždenia organizácie World Abilitysport, ktorej členom je aj SZTPŠ. Na zasadnutí, ktoré je plánované na 8. decembra, sa za našu organizáciu zúčastní Martina Balcová a Martin Čapla.

O priebehu hier a aktuálnych výsledkoch našich reprezentantov Vás budeme priebežne informovať.

Foto: archív SZTPŠ a SPV