Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže 2024 v medzinárodnom formáte

V októbri minulého roku zorganizoval Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov premiéru podujatia, ktoré považuje z hľadiska ďalšieho rozvoja nášho športu za mimoriadne dôležité. Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže predstavujú vo výpočte rozvojových aktivít zväzu absolútnu prioritu a preto si organizačný výbor podujatia po jeho úspešnej realizácii v minulom roku stanovil cieľ posunúť hry v novom roku 2024 opäť o „stupienok“ vyššie. Prichádza preto s podujatím, ktoré oslovuje nielen domácich účastníkov, ale pozýva športovať a súťažiť na Slovensko mládež a začínajúcich športovcov aj z viacerých okolitých krajín. Hry sa uskutočnia v Dolnom Kubíne v termíne 12.-15. septembra 2024 a možnosť prihlásiť sa môžu domáci účastníci využiť do 20. mája prostredníctvom elektronického prihláškového formulára.

Minuloročné športové hry privítali v Dolnom Kubíne 51 telesne znevýhodnených športovcov v sprievode vyše štyridsiatky asistentov. Predpoklad pre rok 2024 hovorí o navýšení na 100 športovcov a tomu zodpovedajúci počet asistentov, čo je z hľadiska organizácie hier pre SZTPŠ ďalšou veľkou výzvou. Začiatkom apríla odišli pozvánky s predstavením formátu hier v roku 2024 na všetkých oficiálnych zástupcov športu telesne znevýhodnených v štyroch susedných krajinách – Českej republike, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku. Následne boli prostredníctvom systému Regisport oslovení všetci členovia SZTPŠ a formou e-mailovej komunikácie aj všetci minuloroční účastníci hier.

Prihlášky je možné zasielať po preštudovaní všetkých ustanovení oficiálnych propozícií prostredníctvom elektronického formulára, ktorý nájdete na tejto stránke v sekcii „Mládež / Športové hry mládeže / Dokumenty“, alebo << TU >>.

Pre rok 2024 pripravili organizátori pre účastníkov súťaž v 6 športoch – atletike, boccii, cyklistike, lukostreľbe, plávaní a stolnom tenise. Novým športom je cyklistika, v ktorej sa pripravuje pre všetky kategórie časovka na mestskom okruhu s cieľom na atletickom štadióne. Okrem týchto športov budú od 12. do 13. septembra na Hviezdoslavovom námestí v Dolnom Kubíne prebiehať ukážkové športy (basketbal na vozíku, hokej na elektrických vozíkoch, badminton), spolu s bohatým spoločenským programom. A keďže sa hry konajú týždeň po skončení PH Paríž 2024, súčasťou programu bude aj privítanie úspešných slovenských paralympionikov a ich autogramiáda. To všetko má prispieť k vysoko motivačnému charakteru hier. Organizátori veria, že každý účastník, či návštevník si v rámci ponúkaného programu dokáže nájsť svoj priestor a Dolný Kubín sa tak stane na niekoľko dní mestom športu, pohybu a inklúzie.

Okrem detí a mládeže vo veku 10-22 rokov sa hier môžu zúčastniť v kategórii „Rozvoj“ aj začínajúci športovci po úraze, alebo vzniku telesného znevýhodnenia do 26 rokov.. Pre posudzovanie veku je smerodajný vek športovca dosiahnutý do 31. decembra v roku konania hier. Pre účasť nie sú požadované súťažné skúsenosti. Jeden účastník môže štartovať maximálne v dvoch športoch. Počet disciplín v konkrétnom športe nie je obmedzený, avšak štarty vybraných športov a disciplín nesmú byť v konflikte s časovým harmonogramom hier.

Hry sa konajú s vedomím a súhlasom medzinárodnej organizácie World Abilitysport, ktorej členom je aj SZTPŠ. Organizátori preto očakávajú, že ich otvorenia sa zúčastní niektorý z významných zástupcov tejto najpočetnejšej medzinárodnej organizácie športu telesne znevýhodnených.

Pre každý šport sú vekové a klasifikačné kategórie definované individuálne. Preto skôr, ako si záujemcovia o účasť podajú prihlášku, je potrebné preštudovať propozície a v nich zverejnené informácie k jednotlivým športom. Športovci bez klasifikácie budú pre potreby pretekov v mieste konania hier klasifikovaní, národný klasifikátor im pridelí pred pretekmi jednorazovú športovú klasifikáciu.

V prípade ďalších otázok, súvisiacich s účasťou na hrách, môžu záujemcovia kontaktovať Úsek mládeže, rozvoja a vzdelávania SZTPŠ, Benediktiho 5, Bratislava, mobil: +421 905 788 435, e– mail: bilik@sztps.sk.

TEŠÍME SA NA VÁS V DOLNOM KUBÍNE!

Foto: SZTPŠ