Úspešné vystúpenie Slovákov na Czech Para Badminton Open 2024

Parabedminton je jedným zo športov, ktorý v poslednom období zvyšuje na Slovensku svoju popularitu a naberá do svojich radov nových záujemcov. V našej členskej základni sa v súčasnom období tomuto peknému, dynamickému športu najintenzívnejšie venuje klub No limits Košice. Jeho hráči sa v závere mesiaca apríl zúčastnili medzinárodného turnaja v Českej republike a skutočnosť, že dokázali siahať aj na medailové pozície naznačuje, že rozvoj parabedmintonu na Slovensku sa uberá správnym smerom.

Víkend 27.-28.4.2024 sa niesol v znamení medzinárodného turnaja Czech Para Badminton Open 2024. Turnaj z roka na rok rastie, kvalitnú a početnú konkurenciu tentokrát tvorilo 79 hráčov a hráčok z 18 krajín sveta vrátane Austrálie a Japonska. V štartovom poli bolo možné vidieť účastníkov majstrovstiev Európy i majstrovstiev sveta. Ozdobou turnaja bola desiata hráčka svetového rebríčka parabedmintonu Japonka Shiho Sawada.

Veľký počet účastníkov z viacerých krajín znamenal početnú a na parabedmintonových turnajoch nebývalú konkurenciu vo väčšine vypísaných kategórií. Usporiadatelia sa preto rozhodli použiť „švajčiarsky“ systém vedenia turnaja, ktorý niekomu pomohol viac, inému menej. Nás však teší predovšetkým to, že tak ako rastie turnaj samotný, rastie aj počet slovenských účastníkov. V Prahe sa tentokrát predstavili šiesti hráči a jedna hráčka zo Slovenska. V napínavých súbojoch turnaja sme mohli vidieť Miroslava Jambora v kategórii WH2, Maroša Lihockého (WH2), Michala Pecka (WH1), Rudolfa Kleina (SL3), Viliama Opinu (SL3), Richarda Huraya (SH6) a Kristínu Kocúrovú (WH2).

Veľkú radosť našej výprave priniesol fakt, že sa domov nevracali naprázdno. Zlatú medailu si vybojoval Richard Huray vo štvorhre mužov SH6, v ktorej mimoriadne úspešne účinkoval so svojim spoluhráčom Grzegorzom Jednakom z Poľska. Na strieborný stupienok vystúpil Rudolf Klein v dvojhre SL3 a bronz si z turnaja odniesla aj Kristína Kocúrová v dvojhre WH2. Tesne pod stupňom víťazov skončil Miroslav Jambor v dvojhre mužov WH2. Všetci zároveň získali nové turnajové skúsenosti a zahrali si proti vynikajúcim súperom a súperkám, s ktorými by sa inak nemali šancu stretnúť.

Maroš Lihocký (WH2)
Miroslav Jambor (WH2)
Kristína Kocúrová (WH2) – bronz
Zlatý Richard Huray (SH6) na obrázku vpravo

Aj keď to doposiaľ nebolo oficiálne potvrdené, v kuloároch sa hovorí, že pražský turnaj by mohol byť od budúceho roku zaradený do oficiálneho kalendára svetovej bedmintonovej federácie BWF. Organizátori by si to za svoju prácu určite  zaslúžili. Pre nás by to bola výborná príležitosť zúčastniť sa oficiálneho turnaja v susednej krajine.

Našim parabedmintonistom prajeme veľa ďalších úspechov a veríme, že tento novo rozvíjajúci sa šport si bude hľadať cestu k stále väčšiemu počtu športovcov s telesným znevýhodnením.

Informoval: Robert Hornung

Foto: Archív No limits Košice, FB Czech Para Badminton Open