V Dolnom Kubíne sa skončili Športové hry mládeže

Dnes sa záverečnými medailovými ceremoniálmi skončil v Dolnom Kubíne premiérový ročník Športových hier mládeže SZTPŠ. V siedmich športoch hostili 51 športovcov, ktorí v sprievode vyše štyridsiatky asistentov na športovom poli dokazovali, že súťaženie a šport nosia skutočne vo svojom srdci a túžia víťaziť viac, ako ktokoľvek iný. Na športoviskách sa objavilo množstvo pozitívnej emócie, prejavov športového talentu i majstrovstva, okoreneného čistým ľudským chcením vyniknúť a byť najlepší z celého športového poľa.

Historicky prvé Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže vyvrcholili dnes zostávajúcimi tromi športovými odvetviami – súťažami v boccii, lukostreľbe a atletike. A hoci sa organizátori ešte predchádzajúci večer oprávnene obávali, že by sa do cesty rozbehnutému podujatiu mohlo postaviť počasie, oravská príroda sa nakoniec pridala na stranu jeho fanúšikov a bola pre úspešný priebeh záverečných súťaží zhovievavá. Aj preto súťaž v atletike bola nespornou ozdobou hier a koncept usporiadať súťaže v nej po boku mladých atlétov bez zdravotného hendikepu priniesla atmosféru, ktorú by nenahradili ani tie najpríjemnejšie letné teploty a blankytná obloha. „Prosím robme takúto súťaž každý týždeň, ja by som prišla na úplne každú“ to boli prvé slová víťazky behu stojacich dievčat 14+ na 50 metrov Sandry Gatnárekovej. Táto 17-ročná športovkyňa sa v Dolnom Kubíne ukázala ako veľký prísľub slovenskej paraatletiky pre budúce obdobie, keď v rovnakej kategórii triumfovala aj v hode kuželkou.

Na sobotňajšom technickom mítingu sa organizátori dohodli, že súťaže lukostreľby radšej vzhľadom na nepriaznivé vyhliadky počasia presunú pod strechu. A hoci lukostrelecké preteky pod holým nebom prinášajú mnohé pozitíva a lukostrelcom exteriér akosi viac svedčí, súťaž v telocvični SOŠ obchodu a služieb prebehla na vysokej úrovni a oslovení účastníci ju radili medzi najvydarenejšie na hrách. „Veľmi som sa na túto súťaž tešila, lukostreľba ma baví najviac a určite by som jedného dňa chcela mať aj vlastný luk“ zdôverila sa organizátorom 17-ročná Adéla Ruščinová, ktorá štartovala v kategórii „Holý luk na 10 metrov“.

A čo je veľmi pozitívnym zistením, zárukou vydarených súťaží v atletike a lukostreľbe neboli len správne rozhodnutia organizátorov, či chvíľková zhovievavosť počasia, ale i účasť skúsených športových manažérov, ktorí im dali punc profesionality a výraznej športovej motivácie. Veď súťažiť v hode kuželkou pod vedením paralympijského medailistu Mariána Kuřeju, či vypúšťať lukostrelecké šípy za asistencie reprezentačného trénera Vladimíra Majerčáka, dodávalo súťažiacim odvahu i zvýšený apetít po výraznejšom úspechu.

A neboli jediní, kto účastníkov hier takto motivovali. V jednotlivých športoch sa v úlohách športových manažérov vystriedalo viacero osobností paralympijského športu – v boccii zlatý paralympijský medailista Róbert Ďurkovič, v stolnom tenise dvojnásobný medailista z PH Miroslav Jambor, v plávaní uznávaný tréner mnohých úspešných slovenských paraplavcov Martin Sadloň, či nová trénerská akvizícia hokejistov na elektrickom vozíku Radovan Cibák.

Počas celého podujatia bolo výrazne cítiť aj podporu a pomoc generálneho manažéra slovenskej reprezentácie v parahokeji Miroslava Drába, ktorý je zároveň i predsedom členskej organizácie MHK Dolný Kubín, ktorá hry so SZTPŠ spoluorganizovala. Ak k tomu pripočítate všadeprítomnú ochotu a nadšenie Dolnokubínčanov a vhodnú koncentráciu i bezbariérovosť športovej infraštruktúry mesta, ťažko by ste pre konanie hier hľadali vhodnejšie miesto.

To všetko sa spolu s nasadením celého organizačného tímu spojilo do jedinečnej chémie, z ktorej na konci víkendu rezultovalo vydarené podujatie, ktoré určite položilo dôležitý základ novej tradície i ambíciám organizovať ho aj v budúcnosti na pravidelnej báze. Skrátka, ak niekto očakával poriadnu porciu športu, zaujímavých zápolení a príjemnej motivačnej atmosféry, to všetko na športoviskách 1. ročníka hier v Dolnom Kubíne určite našiel.

V závere je potrebné úprimne sa poďakovať všetkým, ktorí sa o úspech tohto podujatia zaslúžili. Organizačný tím odviedol množstvo práce, partneri podujatia – spoločnosti LYNX a TMG a.s. priniesli potrebné dofinancovanie jeho rozpočtu. Rozhodcovia s dobrovoľníkmi dali súťažiam regulárny a bezproblémový priebeh, diváci vytvorili prajnú a v mnohých prípadoch silne emotívnu atmosféru. V neposlednom rade si veľké uznanie zaslúžia samotní športovci a ich asistenti, či rodinní príslušníci.

Ešte raz všetkým veľmi pekne ďakujeme a už teraz sa tešíme na stretnutie v rámci ďalšieho ročníka športových hier mládeže SZTPŠ.

Foto: Roman Benický