V Taliansku bez medailí, hrejú však cenné body o Paríž 2024

Ďalším pokračovaním kvalifikačných ambícií našich parastolných tenistov na ceste do Paríža bol medzinárodný turnaj v parastolnom tenise ITTF Lignano Masters Para Open 2024, ktorý sa uskutočnil v dňoch 6.-9. marca 2024. V Talianskom letovisku Slovensko reprezentovali piati naši parastolní tenisti – Marián Kamien (TT1), Peter Lovaš (TT2), Peter Mihálik (TT4), Miroslav Jambor (TT7) a Richard Csejtey (TT8). Aj keď nakoniec ani jeden z nich na turnaji nezískal medailové umiestnenie, traja dokázali v súťaži jednotlivcov postúpiť do štvrťfinále, ďalší dvaja do osemfinále. Medailové umiestnenia nepriniesli ani súťaže v štvorhrách a zmiešaných štvorhrách, preto hrejú aspoň získané kvalifikačné body o PH Paríž 2024.

Prvý deň turnaja sa odohrala skupinová fáza a po nej aj prvé kolá vyraďovacej súťaže jednotlivcov. Peter Lovaš sa postaral o prekvapenie, keď porazil 9. hráča svetového rebríčka Ukrajinca Oleksandra Yezyka 3:0 na sety. V skupine si poradil aj s Britom Ryanom (3:0) a Francuzom Michaudom (3:1). Na základe týchto výsledkov postupoval zo skupiny z prvého miesta a v osemfinále na neho čakal skúsený Španiel Iker Sastre.

Peter Mihálik nedokázal v prvom skupinovom zápase dotiahnuť svoj náskok 2:0 do víťazného konca a podľahol favorizovanému Španielovi Lopézovi 3:2. Neskôr si s prehľadom poradil s Bulharom Angovom 3:0 a postúpil do osemfinále. V osemfinálovom zápase o postup do štvrťfinále zdolal Chorváta Spalja 3:0.

Marián Kamien v prvom zápase skupiny tesne prehral s tretím nasadeným hráčom z Maďarska Endre Majorom 1:3, a následne si poradil s Cypranom Aravisom 3:0, čím si zabezpečil postup do vyraďovacej časti. V osemfinále sa stretol s Maďarom Urlauberom. V tesnom súboji a po nevyužitých setbaloch mu však nakoniec podľahol 1:3.

Ďalší náš reprezentant Miroslav Jambor sa v prvom zápase stretol hneď s turnajovou jednotkou Egypťanom Youssefom, ktorému nedokázal vzdorovať a prehral 1:3. Avšak v ďalšom zápase o postup do osemfinále porazil v mimoriadne napínavom súboji Dána Henrika Brammera 3:2, čo mu zabezpečilo osemfinálovú účasť proti favorizovanému Francúzovi Dourbeckerovi.

Ani Richardovi Csejteyovi nevyšiel vstup do turnaja, keď nenašiel odpoveď na agresívnu hru Thajčana Wangphonphathanasiriho (0:3). Následne si v druhom zápase o postup do osemfinále ľahko poradil s Nórom Skjordom 3:0.

Miroslav Jambor postúpil zo skupiny do osemfinále po napínavom 5-setovom súboji

Druhý deň pokračovala na turnaji hlavná súťaž jednotlivcov. Richard Csejtey dokázal vo veľmi vyrovnanom a napínavom zápase zvíťaziť nad svetovou deviatkou Billy Shiltonom z Veľkej Británie 3:2 a postúpil do štvrťfinále. V ňom sa stretol s prvým nasadeným hráčom z Francúzska – svetovou trojkou Clementom Bertierom. Tomu po veľmi vyrovnanom priebehu nakoniec nestačil a prehral 1:3. Miroslav Jambor vo svojom osemfinálovom zápase rovnako nedokázal zvíťaziť, keď ho zdolal Francúz Dourbecker 0:3. Obaja však na turnaji čakalo pokračovanie v súťaži štvorhier v kategórii MD18.

O medailové umiestnenie prišiel vo veľmi tesnom súboji aj Peter Mihálik, keď nenašiel recept na svetovú jednotku Thajca Wanchai Chaiwuta (0:3). V turnaji však tiež pokračoval v súťaži štvorhier po boku Číňana Shi a v súťaži zmiešaných štvorhier s hráčkou Brazilie Marliane Amaral Santosovou.

V súťaži dvojhier mohol mať medailové ciele ešte Peter Lováš, ktorý  ich v osemfinálovom zápase so Španielom Ikera Sastresim poľahky naplnil, keď zvíťazil 3:0. Rovnako však, ako naši ostatní reprezentanti, nakoniec neprekročil brány štvrťfinále. V ňom už nestačil na svetovú dvojku Fabiena Lamiraulta (0:3).  Čakala ho však spolu s Mariánom Kamienom súťaž štvorhier v kategórií MD4.

Petra Mihálika o medailové umiestnenie pripravila až svetová jednotka – Thajčan Wanchai Chaiwut

Celková bilancia našich reprezentantov zo súťaže jednotlivcov:

Peter Lovaš – 1/4 finále, Peter Mihálik – 1/4 finále, Richard Csejtey – 1/4 finále, Marián Kamien – 1/8 finále a Miroslav Jambor – 1/8 finále.

Turnaj v piatok pokračoval vo všetkých kategóriách súťažou štvorhier. Slovensko malo zastúpenie v troch: MD4 – Peter Lovaš / Marián Kamien, MD8 – Peter Mihálik / Yanping Shi (CHI) a v MD18 – Richard Csejtey / Miroslav Jambor.

Csejteyovi s Jamborom sa nepodarilo prebojovať do osemfinále, keď v skupine podľahli silným Britom Facey / Stacey 0:3 a rovnako aj Nigérijčanom Agunbiade / Adesope (0:3).

Peter Lovaš s Mariánom Kamienom nestačili na prvý nasadený pár z Južnej Kórei Joo / Jang (0:3) a o postup do semifinále prehrali s českou dvojicou Suchánek / Zvolánek najtesnejším rozdielom 2:3 (9:11 v piatom rozhodujúcom sete).

Oveľa lepšie sa darilo Petrovi Mihálikovi, ktorý sa v štvorhrách predstavil po boku Číňana Yanpinga Shi. V zápase o postup porazili dvojicu Petruniv (UKR) / Curica (SRB) 3:1 a zabezpečili si postup do osemfinále. Vo veľmi napínavom osemfinálovom zápase zdolali po výbornom výkone poľský pár Lis / Zylka. V boji o medailu sa im však do cesty postavil prvý nasadený pár – Thajci Chaiwut / Glinbanchuen. Tí sa v hre prezentovali veľmi nepríjemným materiálom a rýchlou hrou, na ktorú naši  nestačili reagovať hlavne v koncovkách setov a prehrali 0:3.

Lovaš s Kamienom prehrali v zápase s českou dvojicou Suchánek / Zvolánek tesne 2:3

Počas záverečného dňa sa v Lignane hrala súťaž zmiešaných štvorhier. Za Slovensko v nej nastúpil Peter Mihálik s Brazílčankou Marliane Amaral Santos v kategórii XD7. Na prvý zápas nastúpili proti prvým nasadeným – Glinbanchuen (THA) / Jaion (THA) a vo vyrovnanom súboji týmto neskorším víťazom súťaže podľahli 0:3. V druhom zápase nastúpili proti páru z Turecka Turan / Duman. Po prvom vyhratom sete však súperi zmenili taktiku a vyhrali 3:1.  Tým sa účinkovanie našich parastolných tenistov na ITTF Lignano Para Open 2024 skončilo. Časť reprezentácie sa  presunula do Španielska, kde ich čakal ďalší turnaj ITTF Costa Brava Open do Platja d’Aro. Cieľ zostáva nezmenený – získať čo najviac ďalších bodov do svetového rebríčka a kvalifikovať sa  na PH Pariž 2024.

Foto: archív SZTPŠ a SPV