III. ligové kolo v boccii

V sobotu 21.9.2024 sa v bratislavskej športovej hale na Junáckej ulici odohrala posledná ligová fáza paralympijského športu boccia, kde sa súťažilo v kategóriách BC1, BC2, BC4 a BC5. Tento turnaj bol predohrou k nadchádzajúcim majstrovstvám Slovenska, a zúčastnilo sa ho 39 hráčov, čo je skvelá správa pre tento šport. Diváci mali možnosť vidieť dynamické a napínavé zápasy, ktoré potvrdili vysokú úroveň aj slovenských reprezentantov.

Najväčším ťahákom bol dlhoročný reprezentant a účastník Letných paralympijských hier v Paríži Tomáš Král, ktorý suverénne dominoval v kategórii BC1. Vo všetkých zápasoch zvíťazil s vysokým bodovým rozdielom a neprehral ani jeden duel. V skupine porazil Samuela Slobodu 10:0 a Denisa Jakaboviča 10:1. V play off zopakoval víťazstvo nad Jakabovičom, tentoraz 7:2. V semifinále porazil Martina Duckého 8:0 a vo finále zdolal Adama Feketeho 11:1, ktorý získal striebro. Bronz získal Martin Ducký po víťazstve 4:0 nad Rebekou Husvethovou.

V kategórii BC2 sa odohral dramatický súboj medzi Róbertom Mezíkom a Rastislavom Kurilákom. Mezík, ktorý́ sa dostal až do semifinále na Letných paralympijských hrách v Paríži, síce v skupinovej fáze prehral s Kurilákom 2:5, ale obaja postúpili do štvrťfinále. Mezík vo štvrťfinále porazil Petra Vavricu 12:1, Kurilák zvíťazil nad Michalom Breznayom 8:2 V semifinále Mezík prekonal Petra Minarecha 8:1, zatiaľ̌ čo Kurilák porazil Petra Novotu 6:0. Mezík získal zlato po tom, čo vo finálovom zápase triumfoval nad Kurilákom s výsledkom 6:1.V zápase o tretie miesto bol úspešný Peter Minarech, ktorý zdolal Petra Novotu 4:3.

kategória BC1

kategória BC2

Kategória BC4 priniesla vzrušujúce zápasy medzi dvoma skúsenými hráčmi Martinom Strehárskym a Róbertom Ďurkovičom. Títo veteráni sa stretli už v skupinovej fáze, kde Martin Strehársky vyhral tesne 5:4. V play-off vyhral Róbert Ďurkovič 6:0 nad Michalom Kohútkom a Marián Klimčo vyhral 12:0 nad Dominikom Hadzimom. Semifinále si zahral Strehársky, ktorý porazil Klimča 11:0 a Róbert Ďurkovič zvíťazil nad Kristínou Vozárovou 8:3. Finále opäť prinieslo dramatický súboj, ktorý Strehársky zvládol lepšie a vyhral 4:3, čím si zabezpečil zlato. Bronz si vybojovala Kristína Vozárová po víťazstve 3:1 nad Mariánom Klimčom.

V kategórii BC5 sa predpokladalo víťazstvo Ľuboša Kondelu, ktorý však v skupinovej časti nečakane prehral zápas s Petrom Mertenom 1:11. Peter Merten bez boja postúpil do semifinále, v ktorom zdolal Paulínu Ryšavú 11:2. Ľuboš Kondela prekonal Denisu Oslejovú 7:0. V semifinále sa Kondela stretol s Vargom a vyhral 6:2. Vo finálovom zápase Kondela vrátil prehru zo skupinovej časti Petrovi Mertenovi a zdolal ho 5:1. Bronz si odniesla Paulína Ryšavá po víťazstve nad Petrom Vargom 7:2.

kategória BC4

kategória BC5

Celý turnaj prebehol pod záštitou ŠK ALTIUS Bratislava v spolupráci s Belasým motýľom a Slovenským zväzom telesne postihnutých športovcov. Riaditeľom turnaja bol Róbert Ďurkovič zo ŠK ALTIUS, ktorý spolu s organizátormi zabezpečil hladký priebeh podujatia.

Turnaj slúžil ako výborná príprava na nadchádzajúce Majstrovstvá Slovenska a zároveň potvrdil vysokú úroveň slovenských hráčov boccie.

Zdroj: www.skaltius.sk