Všetky športové cesty vedú do Dolného Kubína

Aj tie najväčšie úspechy, najkrajšie projekty a najúspešnejšie športové kariéry sa vždy začínajú povestným prvým krokom, prvým impulzom či prvým kontaktom s niečím, čo sa napokon stane našou vášňou. A práve ten celkom prvý zážitok sa nám väčšinou navždy vryje do pamäti. Bolo by skvelé, ak by o pár rokov, na vrchole športovej výkonnosti, na svoje začiatky takto spomínali účastníci Športových hier telesne znevýhodnenej mládeže. My ako organizátori pre to rozhodne urobíme aj nemožné.

Prvý ročník zorganizoval Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ) len pred rokom, a hoci išlo o premiéru, na miesto konania – do Dolného Kubína – dorazilo viac ako 50 mladých nádejných športovcov. Práve tu si mohli často úplne prvýkrát reálne zmerať sily s vrstovníkmi a vyskúšať aj mnohé ďalšie disciplíny, ktoré ich lákali.

Decká na štart!

Už viac ako rok sa v prostredí športu zdravotne znevýhodnených pohybuje desaťročný Peťo Noga. Najprv ho rodičia prihlásili do kempu Hľadáme talenty, kde sa spoznal s trénerom slovenských parahokejistov Mirom Drábom a nadchol sa práve pre parahokej. „Potom som dostal pozvánku na Športové hry mládeže a tam som si mohol naozaj vyskúšať aj iné športy. Získal som dokonca prvé miesto v lukostreľbe a rovnako prvé miesto v behu,“ hovorí hrdo a dodáva. „Krátko na to som začal chodievať na pravidelné tréningy parahokeja.“ Po motivačnej skúsenosti z minulého roka sa s veľkou radosťou zúčastní hier opäť. Teší sa na kamarátov, ktorých na tomto podujatí spoznal, a je pripravený tentoraz súťažiť v cyklistike. A, samozrejme, – ako inak – vyhrať!

Radosť z víťazstva je fantastický pocit, napokon, práve preto šport existuje. Kto ho raz zažil, chce si ho zopakovať a to je tá najlepšia motivácia. Vie o tom aj 18-ročná boccistka Nina Melicherová, ktorej sa pocit víťazstva bude navždy spájať s prvým ročníkom Športových hier mládeže, a verí, že ho tento rok v Dolnom Kubíne zažije znova. „Vyhrala som prvé miesto v jednotlivcoch aj v tímoch a dúfam, že budem rovnako úspešná. A ak by aj náhodou nie, určite sa na hrách stretnem s množstvom nových zaujímavých ľudí.“. Boccistická komunita je na Slovensku silná a dobre skoordinovaná, aj Nina sa vďaka tomu dozvedela o Športových hrách mládeže od služobne najstaršieho boccistu Roberta Ďurkoviča, predsedu športového klubu Altius.

Plná zvedavosti a očakávaní prišla pred rokom na podujatie aj 17-ročná plavkyňa Alžbeta Kubová. Namotivoval ju tréner Martin Sadloň a urobil dobre. Alžbeta patrí medzi veľké nádeje slovenského paraplávania, ako členka športového klubu CEHAP Bratislava sa už zúčastňuje aj medzinárodných súťaží (a nosí z nich medaily), porovnávať svoje sily s domácou konkurenciou je však tiež vždy užitočné. „V Dolnom Kubíne sa stretáva veľa milých ľudí, takže tam nechcem chýbať. Chcem si dobre zaplávať a dúfam, že si aj vylepším svoje časy,“ dodáva.

Tento rok príde na Športové hry mládeže takmer stovka telesne znevýhodnených športovcov. Pre Peťa, Ninu a Alžbetku a ďalších sa séria zážitkov začína už 12. septembra.