V Ostrave na Czech Para Open 2024 v stolnom tenise bronzová žatva a jedno striebro

V dňoch 20.-23. júna sa v Ostrave odohral medzinárodný turnaj v parastolnom tenise s faktorom 20 -ITTF  Czech Para Open 2024. Slovenské farby mali na tomto populárnom turnaji početné zastúpenie, keď nás reprezentovalo až deväť parastolných tenistov. Medzi nimi sa objavili aj dvaja nováčikovia, keď Lukáša Rozinaja zaradili do kategórie TT9 a Evu Matovčíkovú do kategórie TF2. Na turnaji popri nich štartovali aj naši štyria reprezentanti, ktorí sa prebojovali na PH Paríž 2024 – Ján Riapoš , Peter Lovaš (obaja TT2), Boris Trávníček (TT4), Alena Kánová (TT3). Doplnili ich Marián Kamien (TT1), Lukáš Kližan (TT2) a Jana Valentová (TT4).

Turnaj začal vo štvrtok 20. júna skupinovou fázou súťaže jednotlivcov. Najlepšie sa v skupine darilo Petrovi Lovašovi, ktorý vyhral všetky svoje zápasy a postúpil z 1. miesta do štvrťfinále. S jednou prehrou v skupine postúpili do štvrťfinále z 2. miesta aj Ján Riapoš, Lukáš Klizan a Boris Trávníček. Marián Kamien postupoval do ďalších bojov tiež z druhého miesta, avšak v skupine TT1 už priamo do semifinále. Alena Kánová v kategórii TF3 hrala finálovú 5-člennú skupinu, v ktorej na úvod turnaja vyhrala dva zápasy a jeden prehrala. Zo skupiny sa naopak nepodarilo postúpiť Jane Valentovej, Eve Matovčíkovej a Lukášovi Rozinajovi.

Výsledky našich v základných skupinách:

TT1:

Kamien – Divnic (SRB) – 3/0

Kamien – Urlauber (HUN) – 0/3

Kamien – Shikai (JPN) – 3/0

TT2:

Lovaš – Uno (JPN) – 3/1

Lovaš – Michaud (FRA) – 3/1

Lovaš – Isherwood (CAN) – 3/0

Riapoš – Matsuo (JPN) – 3/0

Riapoš – Cha (KOR) – 0/3

Riapoš – Elmahsy (EGY) – 3/2

Kližan – Suchanek (CZE) – 3/1

Kližan – Jeong (KOR) – 3/0

Kližan – Sastre (ESP)- 1/3

TT4:

Trávníček – Andersson (AUT) – 3/0

Trávníček – Kim Gun (KOR) – 1/3

Trávníček – Žák (CZE) – 3/0

TF3:

Kánová – Elshamy (EGY) – 3/0

Kánová – de Oliveira (BRA) – 0/3

Kánová – Martinovic (CRO) – 3/0

TF1-2:

Matovčíková – DaSilva (BRA) – 0/3

Matovčíková – Spiegel (GER) – 0/3

TF4:

Valentová – Shackleton (GBR) – 1/3

Valentová – Stepanova (KAZ) – 1/3

TT9:

Rozinaj – Gustafsson (SWE) – 0/3

Rozinaj – Abe (JPN) – 0/3

Druhý deň v Ostrave patril vyraďovacej fáze súťaže dvojhier. V kategórii TT2 sme mali vo štvrťfinále trojnásobné zastúpenie, keď sa doň prebojovali Riapoš, Lovaš i Kližan. Prvý sa predstavil Lukáš Kližan, ktorý proti Kórejcovi Cha neuspel a prehral 0/3. Jána Riapoša čakal Španiel Sastre, proti ktorému odohral vyrovnaný zápas. Ten sa rozhodoval až v piatom sete, v ktorom bol lepší náš reprezentant a tak zdolal španielskeho reprezentanta 11:8 a 3/2  na sety. Peter Lovaš odohral rovnako vyrovnaný zápas proti ďalšiemu Španielovi Toledovi. V piatom sete už náš reprezentant dominoval, vyhral suverénne 11:3 a celý zápas 3/2 na sety.

Prvé semifinále odohral v TT1 Marián Kamien proti Kórejcovi Joo. Súper dokázal diktovať tempo zápasu a aj preto nášho reprezentanta porazil 3/1 na sety. Marián Kamien tak získal našu prvú bronzovú medailu na turnaji. Pridali sa k nemu aj ďalší naši dvaja reprezentanti v kategórii TT2, keď semifinálové zápasy nedokázali vyhrať ani Ján Riapoš a Peter Lovaš. Obaja si semifinále rovnako ako Kamien zahrali proti Kórejcom.

Ján Riapoš nastúpil v semifinále proti Parkovi. ktorému podľahol 0/3 a to aj napriek tomu, že všetky sety sa rozhodovali tesne až v koncovkách.

Peter Lovaš podľahol Kórejcovi Cha 1/3, keď rozhodujúci moment zápasu prišiel v treťom sete. Po veľmi vyrovnanom priebehu ho dokázal Cha vyhrať 11:9 a v štvrtom sete už iba kontroloval vývoj zápasu.

Svoj posledný zápas vo finálovej skupine odohrala aj Alena Kánová proti Kórejčanke Yoon. Ani ona však nenašla na Kórejcov recept a podľahla jej 0/3. Do slovenského tábora tak pribudla ďalšia bronzová medaila, tentokrát už štvrtá.

Po vyhlásení výsledkov súťaže dvojhry – zľava bronzoví Lukáš Kližan, Alena Kánová a Peter Lovaš.

Výsledky našich vo vyraďovacej fáze súťaže dvojhier:

Štvrťfinále TT2:

Kližan – Cha (KOR) – 0/3

Riapoš – Sastre (ESP) – 3/2

Lovaš – Toledo (ESP) – 3/2

Semifinále TT1:

Kamien – Joo (KOR) – 1/3

Semifinále TT2:

Lovaš – Cha (KOR) – 1/3

Riapoš – Park (KOR) – 0/3

Finálová skupina TF3:

Kánová – Yoon (KOR) – 0/3

Po ukončení súťaže dvojhier a slávnostnom odovzdávaní medailí sa rozbehli aj súťaže štvorhier a zmiešaných štvorhier. V hre sme mali zastúpenie až v ôsmych dvojiciach, pričom v piatok poobede sa odohrali všetky zápasy základných skupín.

Výsledky našich v skupinovej fáze súťaže štvorhier:

XD7:

Trávníček, Kánová – Graf, Habetinkova (AUT,CZE) – 3/0

Trávníček, Kánová – Bruechle, Spiegel (GER) – 3/1

MD4:

Kamien, Kližan – Cha, Park (KOR) – 0/3

Kamien, Kližan – Hosoya, Shikai (JPN) – 3/1

Riapoš, Lovaš – Elmahsy, Raslan (EGY) – 3/0

Riapoš, Lovaš – Toledo, Sastre (ESP) – 2/3

MD8:

Trávniček, Bruechle (GER) – Divnic, Ilic (SRB) – 3/0

Trávniček, Bruechle (GER) – Nakamura (JPN), Adjal (FRA) – 3/0

WD5:

Kánová, Matovčíková – Yoon,SeoSu (KOR) – 0/3

Kánová, Matovčíková – de Oliveira, Dasilva (BRA) – 0/3

WD10:

Valentová, Minič (SRB) – Vautier, SaintPiere (FRA) – 0/3

Valentová, Minič (SRB) – Stepanova (KAZ), Habetinkova (CZE) – 0/3

MD18:

Rozinaj, Stosic (SRB) – Misztal, Chudzicki (POL) – 0/3

Rozinaj, Stosic (SRB) – Singh, Wand (GER) – 2/3

V sobotu turnaj pokračoval dohrávkou skupinovej fázy  súťaže štvorhier a zmiešaných štvorhier a po nich už nasledovala  vyraďovacia fáza. Z nášho zastúpenia v ôsmich dvojiciach rezultovali nakoniec dve medaile. V MD8 vybojoval bronzový kov Trávniček s Nemcom Bruechlem.  Následne sa Boris Trávníček s Alenou Kánovou prebojovali v kategórii XD7 až do finále, v ktorom už však na svojich súperov tesne nestačili podľahli favoritom z Kórei Kimgil, Yoon 1/3. Vo všetkých zápasoch predviedli výborný výkon a vo finále dokázali držať so svojimi súpermi krok a sety sa rozhodovali až v koncovkách.

V kategórii MD4 sme mali dve dvojice -Riapoš, Lovaš a Kamien, Kližan. Ani jednej dvojici sa však zo skupinovej fázy nepodarilo postúpiť. Chýbalo aj trochu šťastia, keď Riapoš s Lovašom doplatili na nevydarené koncovky setov a Kamienovi s Kližanom chýbal na postup jeden set.

V ženských kategóriách štvorhry sme mali zastúpenie vo WD5, kde sa predstavila dvojica Kánová, Matovčíková. Z troch zápasov v skupine prehrali prvé dva, ale posledný proti Egypťankám vyhrali 3/0 a tak sa Eva Matovčíková mohla potešiť zo svojej prvej výhry na medzinárodnom fóre.

V kategórii WD10 si Valentová zahrala štvorhru so Srbkou Minic, ale v ťažkej konkurencii sa nepresadili. Napriek tomu veľmi bojovali a snažili sa.

V kategórii MD18 nastúpil Rozinaj so Srbom Stosicom. Pre obidvoch to bolo prvé medzinárodné vystúpenie a hoci predvádzali bojovné výkony, v skupine skončili na poslednom mieste. Veľkým pozitívom bol zápas proti Nemcom, ktorý sa rozhodoval až v poslednom sete, ktorý naši reprezentanti prehrali 8:11 a zápas na sety tesne 2/3.

V kategórii XD7 si vyskúšala zmiešanú štvorhru aj Jana Valentova, keď nastúpila s Čechom Lukasom. Po bojovných výkonoch im však víťazstvo v každom zápase uniklo a tak zo skupiny rovnako nepostúpili.

Strieborní Alena Kánová a Boris Trávníček v súťaži štvorhry kategórie XD7

Výsledky našich v skupinovej a vyraďovacej fáze súťaže štvorhier:

XD7:

Valentová, Lukas (CZE) – Elhamsy, Abdelmalk (EGY) – 1/3

MD4:

Kamien, Kližan – Suchánek, Zvolánek (CZE) – 1/3

MD4:

Riapoš, Lovaš – Matsuo, Uno (JPN) – 1/3

WD5:

Kánová, Matovčíková – Elshamy, Soliman (EGY) – 3/0

WD10:

Valentová, Minic (SRB) – Spiegel, Kornau (GER) – 0/3

MD18:

Rozinaj, Stosic (SRB) – Chmela, Špalek (CZE) – 0/3

Štvrťfinále MD8

Trávníček, Bruechle (GER) – Žák, Holík (CZE) – 3/1

Semifinále MD8

Trávníček, Bruechle (GER) – Romero, Copola (ARG) – 0/3

Semifinále XD7

Trávníček, Kánová – Svatoš (CZE), Shackleto (GBR) – 3/0

Finále XD7

Trávníček, Kánová – Kimgil,Yoon (KOR) – 1/3

Naši reprezentanti tak zakončili turnaj v Ostrave úspešne. Pre niektorých hráčov turnaj poskytol priestor na získanie nových skúseností, naopak pre druhých bol vynikajúcou previerkou výkonnosti pred blížiacimi sa PH Paríž 2024. Výsledky z Ostravy však naznačujú, že sa nemusíme báť ani o budúcnosť slovenského parastolného tenisu a rovnako ani o to, aby naši najlepší parastolní tenisti nepricestovali do Paríža s ideálne načasovanou športovou formou.

Foto: archív SZTPŠ a SPV