PH Paríž 2024 privítajú už o necelý mesiac aj 26 slovenských paralympionikov

Už o necelý mesiac sa môžeme tešiť na začiatok najvýznamnejšieho podujatia paralympijského športu, ktoré s napätím očakáva každý športový fanúšik. XVII. paralympijské hry v Paríži 2024 sa budú odohrávať počas dvanástich dní naplnených neúnavným súperením a športom od 28. augusta do 8. septembra 2024. Stretne sa na nich viac ako 4 400 najúžasnejších paralympijských športovcov reprezentujúcich 184 krajín celého sveta. Slovensko bude v Paríži reprezentovať 26 športovcov, pričom s výnimkou 2 zrakovo znevýhodnených plavkýň sú 24 paralympionici členmi Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov.

S každým ďalším ročníkom sa paralympijské hry rozrastajú a to nielen čo do veľkosti a počtu ich účastníkov, ale aj tým, ako sa dostávajú pevne do sŕdc ľudí po celom svete. Parížske paralympijské hry majú výraznú ambíciu prekročiť hranice športu a ponúkajú silnú platformu na to, aby ukázali ešte pevnejšie  spojenie medzi pohybom a atlétmi so zdravotným znevýhodnením, aby ešte viac podnietili spoločenský pokrok a prirodzenú inklúziu na športovom poli i mimo neho.

Na prelome augusta a septembra bude Paríž a Francúzsko hostiť svoje vôbec prvé letné paralympijské hry. „Čakajú nás veľkolepé hry, ktorých súčasťou bude aj otvárací ceremoniál v ikonickom bode Paríža medzi Champs Ellyseé a Place de la Concorde“ povedal počas schvaľovania paralympijskej výpravy Valným zhromaždením Slovenského paralympijského výboru vedúci výpravy Tomáš Varga. 

Organizátori pripravujú otvárací ceremoniál podobne ako pri olympijských hrách tak, aby výrazne prekročil tradičné hranice hlavného štadióna a dostal sa medzi ľudí do ulíc v srdci Paríža. Umelecký riaditeľ Thomas Jolly, ktorý je zodpovedný za program otváracieho ceremoniálu, sľubuje veľkolepú monumentálnu šou, ktorá predstaví paralympijských športovcov a hodnoty, ktoré stelesňujú. Otvárací ceremoniál má tak spojiť divákov a televízne publikum na celom svete okolo jedinečného ducha paralympijských hier. Ceremoniál otvorí sprievod po ikonickej Champs-Elysées, na ktorom sa predstaví až 184 výprav z celého sveta.

Každý paralympijský šport bude mať v Paríži prestížny priestor na svoju prezentáciu, pričom samotné súťaže sa budú konať na ikonických miestach, ktoré reprezentujú dedičstvo Francúzska. Pri príležitosti hier sa jedna z najcharakteristickejších pamiatok odela do farieb paralympijského hnutia. Na Víťaznom oblúku boli nainštalované paralympijské Agitos. Spolu s umiestnením olympijských kruhov na Eiffelovej veži tak chcú organizátori vyjadriť jednotu olympijského a paralympijského športu.

Vedúci výpravy Tomáš Varga stručne zhodnotil stav pripravenosti Slovenska na XVII. paralympijské hry v Paríži nasledovne: V súčasnosti má istú paralympijskú miestenku 26 našich športovcov, čo je o jedného menej v porovnaní s Tokiom 2020. Kvalifikačný proces je už v tejto etape prakticky uzavretý vo všetkých športoch. Slovenská výprava bude na hrách rozdelená na dve časti. Väčšia časť športovcov, ktorá bude reprezentovať Slovensko v siedmych športoch, bude ubytovaná v novovybudovanej paralympijskej dedine vo štvrti St. Denis. Iba parastrelci budú spolu s realizačným tímom bývať v meste Chateauroux, ktoré sa nachádza asi 270 km južne od Paríža“.

Maskotom slovenského paralympijského tímu Paríž 2024 je bobrík „Nezlomný Boparí“. Vzišiel z tradičnej výtvarnej súťaže prof. Karola Ondrejičku, ktorú už roky organizujú spoločne Slovenský plynárenský priemysel, Slovenský paralympijský výbor a Združenie Korytnačky. Autorkou námetu je 9 – ročná Danielka Šoltýsová zo ZŠ Nevädzova v Bratislave a do podoby maskota ho prekreslil výtvarník Miroslav Regítko.

Bobrík Bopari tak spolu s našimi reprezentantami zavíta na športoviská v 7 športoch – atletike (3 športovci), boccii (5 športovci), cyklistike (2 športovci), drezúre (1 športovec), lukostreľbe (3 športovci), plávaní (2 športovci) streľbe (3 športovci) a stolnom tenise (7 športovcov). Najpočetnejšie bude zastúpený stolný tenis, v ktorom sa predstaví celkovo až  7 Slovákov. Naopak najmenej početné zastúpenie bude mať drezúra, v ktorej sa predstaví iba jedna slovenská para jazdkyňa Lucia Vladovičová. Najskúsenejším slovenským účastníkom bude v Paríži predseda SPV a súčasne vynikajúci stolný tenista, niekoľkonásobný držiteľ zlatej paralympijskej medaily – Ján Riapoš, pre ktorého to bude už 8. účasť na paralympijských hrách v rade. Najmladšou účastníčkou reprezentujúcou Slovensko bude boccistka Eliška Jankechová, ktorá v apríli oslávila 19 rokov.  

Slovenskí paralympionici spolu s olympionikmi na sľube u prezidenta SR

Tomáš VARGA (vedúci výpravy), Maroš ČAMBAL (zástupca vedúceho výpravy), Quayser SACHDEV (zástupca vedúceho výpravy), Milan PETRO (lekár výpravy), Michaela GRENDELOVÁ (press ataché), Monika DZURIKOVA (administrátorka), Peter BEHÚL (fyzioterapeut) 

BOCCIA

Športovci:

Róbert MEZÍK, Tomáš KRÁL, Eliška JANKECHOVÁ, Martin STREHÁRSKY, Kristína VOZÁROVÁ

Realizačný tím:

Martin GABKO (tréner a vedúci športu), Pavel KRÁL (asistent T. Krála), Andrej FRATRIČ (asistent R. Mezíka), Martin JANKECH (asistent E. Jankechovej), Štefan VOZÁR (asistent K. Vozárovej), Lucy de BARROS (náhradník)

ATLETIKA

Športovci:

Marián KUŘEJA, Ladislav ČUCHRAN, Dušan LACZKÓ

Realizačný tím:

Radek ŠATKA (tréner a vedúci športu), Miroslav ČEREŠŇA (asistent D. Laczkóa), Jana SUČÍKOVÁ (asistentka M. Kuřeju), Ľuboslava ČUCHRANOVÁ (asistentka L. Čuchrana)

CYKLISTIKA (cestná, dráhová)

Športovci:

Jozef METELKA, Patrik KURIL

Realizačný tím:

Branislav REŽŇÁK (tréner a vedúci športu), Kyleigh MANNERS (tréner), Patrik CHLEBO (servisman)

DREZÚRA

Športovci:

Lucia VLADOVIČOVÁ

Realizačný tím:

Magdaléna POKORNÁ (trénerka a vedúca športu), Pavel VLADOVIČ (asistent)

LUKOSTREĽBA

Športovci:

Martin DORIČ, Marcel PAVLÍK, Dávid IVAN

Realizačný tím:

Vladimír BUŽEK (tréner a vedúci športu), Juraj DUCHOŇ (tréner), Vladimír HURBAN (náhradník) 

PLÁVANIE

Športovci:

Tatiana BLATTNEROVÁ, Karina PETRIKOVIČOVÁ

Realizačný tím

Henrich KRČ (tréner a vedúci športu), Katarína BLATTNEROVÁ (tapperka a asistentka T. Blattnerovej)

STOLNÝ TENIS

Športovci:

Ján RIAPOŠ, Martin LUDROVSKÝ, Peter LOVAŠ, Alena KÁNOVÁ, Boris TRÁVNÍČEK, Peter MIHÁLIK, Richard CSEJTEY

Realizačný tím:

Viktória LUČENKOVÁ (trénerka a vedúca športu), Andrej BARDOŇ (tréner), Ján LACKOVIČ (tréner), Dušan MICHALKA (tréner)

STREĽBA

Športovci:

Veronika VADOVIČOVÁ, Radoslav MALENOVSKÝ, Kristína FUNKOVÁ (športovci)

Realizačný tím:

Dušan MALENOVSKÝ (tréner a vedúci športu), Milan GOLEŇA (tréner), Adela FUNKOVÁ (asistentka K. Funkovej)

Foto: archív SZTPŠ a SPV