Dnes odletela prvá časť výpravy Slovenska na XVII. paralympijské hry do Paríža

Dnes v sobotu 24. augusta 2024 odletela z Viedne podstatná časť našej výpravy na XVII. letné paralympijské hry v Paríži. Naši paralympionici budú na hrách rozdelení na dve skupiny – väčšina, ktorá nás bude reprezentovať v siedmych športoch, bude ubytovaná v novovybudovanej paralympijskej dedine vo štvrti St. Denis. Parastrelci budú spolu s realizačným tímom v meste Chateauroux, asi 270 km južne od Paríža. Paralympijské hry odštartujú v stredu 28. augusta a dokopy sa v ich rámci odohrá 549 súťaží v 22 športoch. Všetci veríme, že na hrách sa nestratí ani naša 26 členná výprava a Slovensko bude opäť siahať na tie najvýraznejšie medailové pozície.

O tom, čo čaká našu výpravu v najbližších dňoch a s akými ambíciami slovenskí paralympionici odlietajú do Paríža, sme sa rozprávali s vedúcim paralympijskej výpravy Slovenska Tomášom Vargom. Ten odlietal so svojim organizačným tímom do Paríža už v utorok, aby absolvoval dôležitú agendu, predchádzajúcu príchodu športovcov.

„Hneď po príchode do Paríža sme absolvovali finálny registračný míting, na ktorom bolo potrebné potvrdiť všetky športové prihlášky, ubytovanie, transport a iné dôležité súčasti sprevádzajúce bezproblémové fungovanie výpravy na hrách. Až po jeho absolvovaní je možné, aby naši športovci a vedenie výpravy mohlo vstúpiť do paralympijskej dediny.“

Hoci vzhľadom na súťažný program veľká časť našej výpravy odletela do Paríža už dnes, viacerí paralympionici budú dopĺňať výpravu postupne aj v ďalších dňoch. „Vzhľadom k blízkosti dejiska hier budeme cestovať vo viacerých skupinách. Príchody budú prispôsobené tomu, aký majú jednotlivé športy súťažný program a kedy naši športovci do neho vstupujú“.

Slovensko vždy patrilo na paralympijských hrách k výpravám, ktoré prekvapili svojou mimoriadnou úspešnosťou a to aj v porovnaní s násobne početnejšie zastúpenými veľkými športovými krajinami. Udržiavať takýto trend je však z dlhodobého hľadiska mimoriadne náročnou úlohou a tak sa po medailovom ústupe našich olympionikov v Paríži naskytá otázka, s akými ambíciami na hry odchádzajú naši paralympionici.

„Osobne si myslím, že každá športová výprava má mať svoj cieľ, ktorý ju posúva v ambíciách športovcov i v očakávaniach fanúšikov. Na druhej strane musím povedať, že zopakovať mimoriadne úspešné vystúpenia z predchádzajúceho obdobia bude veľmi náročné. Povzbudzuje nás však fakt, že z celkového počtu 26 športovcov sa 24 z nich nominovalo priamo na základe vysokého postavenia v svetových rebríčkoch, alebo na základe vynikajúceho umiestnenia na top podujatiach. Preto väčšina z nich má vysoký potenciál siahať na medailové pozície a ja osobne budem rád, keď sa nám podarí z Paríža priniesť aspoň 6 medailí“.

Úspešnosť výpravy samozrejme vždy závisí od množstva dôležitých detailov. Jedným z najpodstatnejších je predpoklad, že všetci športovci odchádzajú na vrcholné podujatie zdraví a v tej najlepšej kondícii. Nevznikli v našom tábore na poslednú chvíľu nejaké zdravotné komplikácie?

„Aktuálne nemáme žiadny zdravotný problém u športovcov, jediný problém o ktorom viem, sa týka koňa našej paradrezúristky Lucie Vladovičovej. Po tréningu prišiel v stajni do kontaktu s iným koňom, ktorý mu spôsobil menej závažné zranenie. Jeho stav sa však už rieši na úrovni veterinárov s ohľadom na ďalší program, predovšetkým na prepravu do Paríža a jeho účinkovanie v súťaži“.

Paralympijský šport si z roka na rok hľadá svoje pevnejšie miesto aj v záujme športových fanúšikov na Slovensku. Stále viac a viac ľudí chce byť bližšie informovaných o účinkovaní a výsledkoch slovenských paralympionikov na hrách. Kde môžeme nájsť tieto informácie, kde bude možné naživo, alebo zo záznamu sledovať ich vystúpenia?

„Plánovaných je viacero vstupov a prenosov, ktoré zabezpečuje STVR, pripravujú sa vstupy vo Fun Rádiu, veľa informácií určite poskytnú aj platformy Instagram a Facebook Slovenského paralympijského výboru. Väčšina športov bude prenášať priebeh svojich súťaží prostredníctvom internetu, takže možností vidieť našich paralympionikov v akcii bude naozaj dosť. Pevne preto verím, že nás podporíte podobne ako olympionikov a že s podporou fanúšikov dosiahneme výsledky, ktoré budú ozdobou slovenského športu a tou najlepšou vizitkou Slovenska v očiach svetovej športovej verejnosti“ zakončil svoje rozprávanie Tomáš Varga, vedúci výpravy Slovenska na XVII. paralympijských hrách Paríž 2024.

Foto: archív SPV, IPC