Poznáme víťazov v lukostreľbe a zaujal najmä otvárací ceremoniál

Prvé medzinárodné Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže v Dolnom Kubíne odštartovali v piatok 13. septembra súťažami lukostrelcov a prvou fázou turnaja boccistov. Podujatie bolo zároveň krátko popoludní oficiálne zahájené slávnostným otváracím ceremoniálom, na ktorom nechýbali zástupcovia všetkých zúčastnených krajín a svojou prítomnosťou ho poctili tiež slovenskí medailisti z nedávno skončenej paralympiády v Paríži.

Piatkové výsledky

Od 9:00 h v piatok ráno prebiehali súťaže lukostrelcov, ktorých sa zúčastnilo celkovo sedem športovcov, šesť Slovákov a jedej poľský reprezentant. V hlavnej disciplíne, olympijskom luku mužov, podľa očakávaní triumfoval paralympionik Dávid Ivan pred svojim bratom Denisom Ivanom a Jurajom Lačným. Konečné výsledky z lukostreľby na SAYG 2024 nájdete na konci článku.

Olympijský luk (muži):

  1. Dávid Ivan (SVK)
  2. Denis Ivan (SVK)
  3. Juraj Lačný (SVK)

Olympijský luk (kadeti):

  1. Dominik Jaszak (POL)

Kladkový luk (kadeti):

  1. Šimon Muškát (SVK)

Holý luk (začiatočníci):

  1. Krištof Kubala (SVK)
  2. Dominik Pyšný (SVK)

Kompletné výsledky zo všetkých súťaži na SAYG 2024 nájdete tu »

V bocci sme v piatok spoznali prvých semifinalistov v dvoch kategóriách. Medzi jednotlivcami v BC3 sa v boji o finále v sobotu stretnú Maďarka Dalma Ujpal s Čechom Janom Matyskom a Slovák Martin Januvka s ďalšou maďarskou reprezentantkou Lizou Papp-Sebeni.

V kategórii BC4/5 sa do semifinále taktiež podarilo prebojovať jednej slovenskej zástupkyni. Paulína Ryšavá sa pobije o postup do finále s Poľkou Juliou Gluch. V druhom semifinálovom zápase sa stretnú Maďar Gergo Gigacz a Poliak Przemyslaw Godula.

Otvárací ceremoniál s odkazom na lepší život pre všetkých

Na slávnostnom otváracom ceremoniáli v priestoroch Hotela Park v centre Dolného Kubína, kde sa zúčastnili aj naše paralympijské hviezdy Veronika Vadovičová, Radko Malenovský, Peter Lovaš a samozrejme Ján Riapoš, medailisti z Paríža, ktorý sa konal, vystúpilo viacero osobností, ktoré sa podieľali na tom, aby sa tieto hry mohli konať na takejto vysokej úrovni a premiérovo už aj v medzinárodnom formáte v rámci krajín V4.

Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru a Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, ktorí tieto hry organizuje, použil na spoločenskú výzvu k činu paralelu s rokom 1948, kedy Ludwiq Guttmann v Stoke-Mandeville zorganizoval prvé športové hry telesne postihnutých.

„Odvtedy už prešlo niekoľko desiatok rokov, preto je nevyhnutné, aby naša snaha pokračovať v tomto odkaze nebola len deklaratívna a slovná, ale aby sme boli pripravení na celoživotnú púť za tým, aby sa všetci ľudia na tomto svete mali lepšie. A aby sa to udialo, je dôležité robiť veci aj v praxi. Preto chcem z úprimného srdca poďakovať všetkým, ktorí pomohli zorganizovať tieto hry a zároveň pomáhajú v tomto regióne aj na celom Slovensku k vytváraniu lepších podmienok pre ľudí so zdravotným znevýhodnením,“ uviedol J. Riapoš, ktorý sa z Paríža vrátil so svojou piatou paralympijskou medailou v stolnom tenise.

Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok, ktorý sa snaží z mesta dlhodobo robiť akési slovenské centrum inklúzie a bezbariérovosti, hodné príkladu a nasledovania aj v ďalších regiónoch, sa prezentoval silnými slovami o tom, čo by malo byť úlohou celej spoločnosti.

„Posledné roky mi v mnohých veciach otvorili oči. Ľudia s telesným znevýhodnením nepotrebujú náš súcit a ľútosť o nič viac, ako si ju občas potrebujeme prejaviť my ostatní navzájom. Ľudia s hendikepom nepotrebujú našu jednorazovú pomoc. Práve naopak, ak niekomu musíme pomáhať dostať sa cez cestu alebo do budovy, tak ako spoločnosť zlyhávame. My, ktorí môžeme, by sme mali robiť v našom prostredí čo najviac preto, aby všetci ľudia, aj tí s hendikepom, mohli žiť čo najviac samostatne, plnohodnotne a bez obmedzení,“ povedal na úvod programu J. Prílepok.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurínová okrem iného spomenula aj niekoľko inkluzívnych a spoločensky prínosných podujatí, ktoré sa tento víkend konali v rámci regiónu: „Žilinský kraj sa snaží o to, aby bol najlepším miestom pre život pre všetkých, aj tých, ktorí majú rôzne hendikepy. Všetkým mladým športovcom tu v Dolnom Kubíne prajem skvelé zážitky a nové priateľstvá, pretože v spoločnosti ľudí, ktorí sú tu pre vás sa každému žije ľahšie.“

Priamo zo záverečného ceremoniálu v Paríži sa spolu so slovenskou výpravou vrátila aj Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným znevýhodnením. Bojovníčka za lepšie podmienky pre všetkých hendikepovaných na Slovensku infraštruktúru v oravskej metropole veľmi ocenila: „Som rada, že mesto Dolný Kubín sa snaží byť lídrom vo vytváraní inkluzívnych podmienok pre všetkých ľudí. Z mojej pozície vnímam, bohužiaľ, nie celkom ideálnu realitu v iných našich slovenských mestách, kde chýbajú bezbariérové riešenia na športoviskách a podobne. Preto z úprimného srdca gratulujem všetkým športovcom, ktorí musia a dokážu prekonávať aj tie architektonické bariéry.“

Na slová komisárky Stavrovskej o bariérach veľmi zaujímavým spôsobom nadviazal i Ján Riapoš: „Slovo ,bariéra‘ etymologicky vzniklo vo francúzštine. Jeho pravý význam je ,otvárať bránu‘. Je to teda niečo pozitívne, pretože otvoriť bránu svojho srdca znamená otvoriť priestor na to, aby sa ľudia okolo vás mali lepšie.“

Predseda SPV a SZTPŠ na záver poďakoval všetkým partnerom aj politickým a samosprávnym predstaviteľom, ktorí telesne znevýhodneným športovcom pomáhajú. Menovite spomenul poslanca Braňa Ondruša a tiež Zuzanu Stavrovskú, samozrejme aj Eriku Jurínovú a primátora Jána Prílepka. Riapoš nevynechal ani hlavných partnerov, ktorými sú spoločnosti ECO-INVESTMENT, TMG a LYNX. Poďakoval sa organizačnému tímu na čele s Pavlom Bílikom a Martinou Balcovou.

„Považujte tieto hry v Dolnom Kubíne za otvorené,“ zahlásil Ján Riapoš na záver.